Bijwerkingen van Tea Tree olie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontving 159 meldingen van klachten na het gebruik van een Tea Tree olie product. Huidklachten zoals uitslag, overgevoeligheid en roodheid zijn het meest gemeld. Ook het Bijwerkingencentrum Lareb heeft 6 meldingen van dit soort klachten ontvangen.

Bijwerkingen

Bovenstaande huidklachten kunnen ook wijzen op een contactallergie. Contactallergie is een moeilijk te voorspellen bijwerking. Het ontstaat vooral bij de blootstelling van tea tree olie aan licht of lucht.

Tea Tree olie

Tea Tree olie is een traditioneel kruidengeneesmiddel voor de behandeling van verschillende kwalen. Mensen gebruiken de olie voor kleine oppervlakkige wonden, insectenbeten, steenpuisten, acne, voetschimmel, luizen en roos. De werkzaamheid is niet voor alle toepassingen aangetoond.                                                                                                    

Op de juiste manier gebruiken

Neem Tea Tree olie nooit in. Dit kan zenuwstelsel- en longbeschadiging veroorzaken. Gebruik Tea Tree olie in kleine hoeveelheid alleen op de huid. Bij een hogere dosering kan olie door dringen in het lichaam en klachten veroorzaken.

Omdat de kwaliteit van de aangeboden producten kan variëren is het gebruik niet altijd zonder risico’s.

Onderzoeksartikel Phytotherapy Research (Engelstalig)

Plaats een reactie