Bijwerkingen van de coronavaccins

Bij het Bijwerkingencentrum Lareb komen veel meldingen binnen van de coronavaccins. Tot begin juli 2021 ongeveer 100.000. Het gaat vooral om bij vaccins te verwachten bijwerkingen na vaccinatie, zoals hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid en spierpijn.

Bijwerkingen

Uit het vragenlijstonderzoek (LIM) blijkt dat bijwerkingen na de eerste vaccinatie het vaakst worden ervaren bij het AstraZeneca vaccin en het minst bij het vaccin van Pfizer.

Zeldzamere bijwerkingen

Omdat er op grote schaal gevaccineerd wordt krijgen we ook meer inzicht in de wat zeldzamere bijwerkingen. Op basis van meldingen is de zeldzame bijwerking ’trombose met trombocytopeniesyndroom’ (TTS) van het AstraZeneca en Janssen vaccin ontdekt.

Lareb heeft een overzicht gemaakt van alle meldingen van trombose met een laag aantal bloedplaatjes na coronavaccinatie.

Myocarditis en pericarditis

Ontsteking van de hartspier (myocarditis) en ontsteking van het hartzakje (pericarditis) zijn bijwerkingen die kunnen optreden na het Pfizer en Moderna vaccin. In de meeste gevallen ontstonden de klachten binnen 14 dagen na vaccinatie.

Guillain-Barré syndroom

In de bijsluiters van AstraZeneca en het Janssen vaccin staat een waarschuwing voor het optreden van het Guillain-Barré syndroom. Lareb heeft tot nu toe twee meldingen na het Janssen vaccin en elf na het AstraZeneca vaccin ontvangen.

Myelitis transversa 

Lareb ontving ook vier meldingen van myelitis transversa, een ontsteking van het ruggenmerg na het AstraZeneca vaccin. Of dit een mogelijke bijwerking is wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Systemisch capillair leksyndroom

Mensen met een voorgeschiedenis van de zeer zeldzame ziekte systemisch capillair leksyndroom (SCLS) mogen geen prik krijgen met het coronavaccin van Janssen. Dit meldt het EMA naar aanleiding van drie meldingen, waarvan één melding van Lareb. Eerder werd dezelfde waarschuwing al gegeven voor het AstraZeneca vaccin.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over bijwerkingen van coronavaccins op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb

Plaats een reactie