Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen heeft last van overmatig menstrueel bloedverlies

Ongeveer 50 procent van de Nederlandse vrouwen heeft last (gehad) van overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie, zo blijkt uit recent onderzoek van Hologic Benelux. Ruim de helft van deze groep vrouwen heeft hier nog geen oplossing voor gevonden.

Hevig menstrueel bloedverlies wordt vooral gezien als iets waar zoveel vrouwen last van hebben en iets dat erbij hoort. Echter, bijna 30 procent van de vrouwen vindt dat het een medische aandoening is waarvoor een oplossing moet worden gezocht.

Naar aanleiding van de endometriumablatie methode NovaSure liet Hologic Benelux een onderzoek uitvoeren naar menstruatieproblemen bij 500 vrouwen tussen de 35 en 50 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de vrouwen nog geen oplossing heeft gevonden voor hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Verder blijkt dat veel vrouwen die last hebben van overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie aangeven dat het vaker voorkomt in de familie.

Meest vervelende menstruatieproblemen
De meest vervelende menstruatieproblemen zijn volgens het onderzoek buikpijn en doorlekken. Van de ondervraagden vindt 44 procent buikpijn het meest vervelende menstruatieprobleem en 40 procent doorlekken. Menstruatieproblemen als hoofdpijn of migraine, stemmingswisselingen en meer dan 5 dagen ongesteld worden door circa 30 procent van de vrouwen als meest vervelend bestempeld.

Praten over menstruatieproblemen
Van de ondervraagde vrouwen praat 80 procent over menstruatieproblemen met hun omgeving. Ze praten hierover voornamelijk, in 72 procent van de gevallen, met hun vriendinnen en vrienden. Eveneens bespreekt 60 procent van de vrouwen de menstruatieproblemen met hun partner. En 23 procent heeft een gesprek hierover met de huisarts. Vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies praten vaker met anderen over menstruatieproblemen, dan vrouwen die er geen last van hebben.

Oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies
Van de vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies, heeft nog maar 42 procent een oplossing gevonden. In de meeste gevallen heeft de huisarts of gynaecoloog geholpen bij het kiezen van de oplossing. Bij ruim twee vijfde was de periode tussen het ontstaan van het probleem en het vinden van een oplossing minder dan twee jaar. De gemiddelde leeftijd waarop de oplossing werd gevonden was 35 jaar en 80 procent had toen geen kinderwens (meer). Degenen die een oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies hebben gevonden, daarvan gebruikt 18 procent medicatie, bijvoorbeeld de pil. Verder had 11 procent als oplossing een Mirena-spiraaltje en 3 procent heeft operatief de baarmoeder laten verwijderen. Eveneens heeft 3 procent van de vrouwen het baarmoederslijmvlies laten verwijderen, ook wel endometriumablatie genoemd. Endometriumablatie is een minder ingrijpende oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies, waarbij de risico’s van een baarmoederverwijdering en de bijwerkingen van een hormoonbehandeling worden vermeden.

NovaSure endometriumablatie methode
Endometriumablatie is gebaseerd op het feit dat de slijmvliesbekle ding van de baarmoederholte (endome trium) elke menstruatiecyclus wordt opgebouwd en weer afgebroken. Als deze bekleding nu wordt weggenomen (ablatie), neemt de menstruatie sterk af of verdwijnt, terwijl de hormonale cyclus wel gewoon door gaat.

Tijdens de poliklinische NovaSure-behandeling verwijdert de gynaecoloog onder plaatselijke of algehele verdoving het slijmvlies van de baarmoederwand met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie. De procedure duurt maximaal 2 minuten. Er zijn in Nederland ruim 80 ziekenhuizen die de NovaSure-methode uitvoeren. De methode wordt vergoed door de meeste ziektekostenverzekeraars.

Plaats een reactie