Bijna alle huisartsenpraktijken reageren op tijd op spoedoproep

Vrijwel alle huisartsenpraktijken beantwoorden een spoedoproep binnen de gestelde norm van 30 seconden. Dat blijkt uit vervolgonderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar telefonische bereikbaarheid van huisartsen. Toch zijn er nog steeds 49 praktijken die niet aan de bereikbaarheidsnormen voldoen, ondanks herhaaldelijke aansporingen en waarschuwingen van de inspectie. De IGZ heeft daarom de minister van VWS geadviseerd deze huisartsenpraktijken een aanwijzing te geven.

In mei van dit jaar publiceerde de IGZ een onderzoek naar de telefonische bereikbaarheid van alle 4378 huisartsenpraktijken in Nederland. Toen bleek dat een op de vier huisartsenpraktijken een spoedoproep niet binnen de gestelde norm van 30 seconden beantwoordde. Bij een op de acht praktijken lukte het niet om binnen 90 seconden iemand aan de lijn te krijgen. Dit levert serieuze risico’s op voor de patiëntveiligheid, zeker in levensbedreigende situaties. Mede dankzij de inzet van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) voldoen nu vrijwel alle praktijken wel aan de bereikbaarheidsnormen.

De inspectie gaf de huisartsenpraktijken die in het vorige onderzoek niet aan de normen voldeden een waarschuwing. Ze kregen twee maanden de tijd om hun zaken op orde te brengen. Daarna controleerde de inspectie de bereikbaarheid opnieuw. Voor de 49 praktijken die nog steeds niet of niet op tijd de telefoon opnemen heeft de IGZ een aanwijzing van de minister van VWS gevraagd. De verwachting is dat de minister dit advies binnen enkele dagen zal overnemen.

Na medio december controleert de inspectie de 49 huisartsenpraktijken opnieuw. Een praktijk die dan nog steeds niet goed bereikbaar is krijgt van de inspectie een last onder dwangsom opgelegd van 2.000 euro per week, met een maximum van 30.000 euro.