Bij welk zoutgehalte in de grond kunnen gewassen groeien

Op een nieuwe testlocatie bij het Zilt Proefbedrijf op Texel kan vanaf vrijdag 11 mei 2012 bekeken worden bij welk zoutgehalte in de grond gewassen kunnen groeien. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft de nieuwe testlocatie geopend door de eerste sensor in het proefveld in de grond te plaatsen.

Kennis en ervaring die hier worden opgedaan zijn voor de landbouw en de waterbeheerders zoals de waterschappen van groot belang. Verzilting wordt namelijk een steeds groter probleem omdat door de klimaatverandering steeds vaker langere periodes van droogte optreden en meer regen in kortere tijd valt. Ook internationaal is veel belangstelling voor de proeven op het Zilt Proefbedrijf.

“Dit project kan een einde maken aan de gedachte dat zout enkel een bedreiging is voor de landbouw. Ik heb daarom veel waardering voor het werk dat hier gedaan wordt”, aldus Atsma

Eind 2011 kreeg het Zilt Proefbedrijf opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om het Zilt Proefbedrijf te ontwikkelen. Dit is een opdracht in het kader van het subsidie programma Klimaatadaptatie en Water. Verzilting wordt in het Zilt Proefbedrijf niet benaderd als bedreiging maar als economische kans. Ondernemers in binnen en buitenland kunnen bijvoorbeeld bij het proefbedrijf de opdracht neerleggen om na te gaan welke gewassen er op hun terrein goed kunnen groeien.

Het proefbedrijf heeft nu een testlocatie van ongeveer 1 ha ontwikkeld waar 7 verschillende zoutconcentraties kunnen worden gerealiseerd. De 56 proefvelden zijn elk 8×20 meter. De zoutconcentratie in de wortelzone wordt constant gehouden. Variaties in verdamping en neerslag worden volledig geautomatiseerd gecorrigeerd. In 2012 worden onder meer proeven gedaan met aardappel, gerst, graszaad, strandbiet, zeekraal, knoflook, zeevenkel.

Plaats een reactie