Bierdrinker omarmt alcoholvrij bier

Het biersegment en de Nederlandse bierdrinker blijven zich ontwikkelen, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek 2011. Zo is de consumptie van alcoholvrij en alcoholarm bier in 2010 aanzienlijk gestegen. Daarnaast is er binnen het biersegment behoefte aan experts, bijna driekwart van de bierdrinkers waardeert bieradvies in restaurants. Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, presenteerde de uitkomsten van dit onderzoek op 30 juni 2011 tijdens de tweede BierParty in Breukelen.

Bierconsumptie vrijwel gelijk gebleven
Leffe BlondHet Nationaal Bieronderzoek toont aan dat de bierconsumptie in vergelijking met de voorgaande jaren, vrijwel gelijk is gebleven. Dit blijkt ook uit de biercijfers 2010. Zo bedroeg vorig jaar de bierconsumptie per hoofd van de Nederlandse bevolking 72 liter, tegenover 72,8 liter in 2009. De kleine daling in consumptie per hoofd van de bevolking heeft te maken met de licht stijgende bevolkingsgroep.

Naast de lichte daling zijn er ook verschuivingen in biervoorkeuren te bespeuren. “Het segment alcoholvrij en alcoholarm bier kende in 2010 een stijging van 18 procent ten opzichte van 2009. Afgezet tegen de totale binnenlandse afzet van de Nederlandse brouwerijen is het nog een bescheiden segment maar wel één met een zichtbare groei”, aldus directeur Cees-Jan Adema over de opkomst van alcoholvrij bier. “In het kader van verantwoorde bierconsumptie is het bieden van keuze een belangrijk onderwerp. Een kwalitatief hoogwaardig bier zonder alcohol kan hierin dan ook niet ontbreken.”

Volgens de Nederlandse bierdrinker die wel eens alcoholvrij bier drinkt of wil drinken, is de belangrijkste reden om alcoholvrij bier te drinken, dat het wel de smaak heeft van bier maar geen alcohol bevat. Dit telt bij de mannen wel net iets meer mee dan bij vrouwen (60 procent versus 42 procent). Als beste moment om alcoholvrij bier te drinken wordt met grote meerderheid in het bieronderzoek genoemd; ‘Wanneer men de BOB is’. Andere goede momenten zijn: na het sporten (26 procent) en door de weeks (22 procent). Zowel mannen als vrouwen drinken evenveel alcoholvrij bier.

Bieradvies wordt gewaardeerd
Driekwart van de bierdrinkers waardeert het wanneer ze in een restaurant bieradvies krijgen. 30 procent van de bierdrinkers vraagt in een horecagelegenheid zelf om advies.

Drie vijfde van de bierdrinkers die bij een slijter, supermarkt of online bier kopen en open staan voor advies, willen dit graag over de passendheid bij een gerecht. Een derde van deze groep wil graag advies over de herkomst van het bier en de bitterheid. Een kwart van de ondervraagde bierdrinkers geeft aan geadviseerd te willen worden over de ingrediënten van bier en het alcoholpercentage. Cees-Jan Adema; “We zijn blij dat de Nederlandse bierdrinker advies over ons product waardeert. Dit sterkt ons erin variatie te blijven aanbrengen in onze biersoorten. Niet alleen in smaak en ingrediënten maar ook in het alcoholpercentage.”

Het zevende Nationaal Bieronderzoek, de nationale monitor naar de perceptie en de consumptie van bier onder bierdrinkers in Nederland, is online uitgevoerd door Ruigrok Netpanel. De respondenten zijn 575 Nederlanders tussen de 18 en 65 die minimaal één keer per maand bier drinken.

Plaats een reactie