Bewezen effectieve behandeling borderlinepatiënten nu ook in groepen

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben van ZonMw een subsidie van ruim 600.000 euro ontvangen voor een studie naar de kosteneffectiviteit van Groeps-Schematherapie bij Borderline Persoonlijkheidsstoornis.

Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat schematherapie zeer effectief is, met grote kans op volledig herstel. Gezien de langdurigheid en intensiviteit van deze therapie (drie jaar lang twee sessies per week) zijn de kosten van de behandeling echter hoog. Groepstherapie is niet alleen goedkoper dan individuele schematherapie maar ook effectiever, omdat de groepsprocessen het herstelproces versnellen. Bovendien kunnen met deze therapievorm meer mensen behandeld worden.

In de door ZonMw gesubsidieerde studie wordt de kosteneffectiviteit vastgesteld ten opzichte van gebruikelijke borderline-therapieën. Daarvoor worden 192 patiënten met Borderline Persoonlijkheidsstoornis ingedeeld in 3 groepen en behandeld in 6 Nederlandse centra (RIAGG Maastricht, Mondriaan Zorggroep Heerlen, G-kracht Delft, GGZ Oost Brabant Helmond, Symfora Hilversum en Vincent van Gogh Instituut Venray). Het project is ingebed in een internationale studie in 5 landen (Nederland, Duitsland, Groot Brittannië, Verenigde Staten en Australië) waar in totaal 448 patiënten in 14 centra aan meewerken.

Twee vormen van Groeps-Schematherapie (alleen groepstherapie of een combinatie van groeps- en individuele sessies) worden vergeleken met een controlegroep die de gebruikelijke behandeling ontvangt. Die gebruikelijke behandeling verschilt per patiënt en zorginstelling, omdat er op dit moment niet één gangbare therapie voor alle borderlinepatiënten bestaat. Tijdens en na de behandeling, die twee jaar duurt, wordt het effect van de behandeling gemeten (ernst van de aandoening, suicidaliteit, sociaal functioneren, algemene psychiatrische symptomen en kwaliteit van leven). Daarnaast worden patiënten en therapeuten gevraagd naar hun ervaringen in diepte-interviews en focusgroepen.

Parallel aan deze studie gaat bij de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Freiburg ook een onderzoek van start binnen dezelfde patiëntenpopulatie, waarin wordt gekeken naar structurele veranderingen in het brein tijdens de behandeling, met behulp van neuroimaging technieken (fMRI). Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een Europese Open Research Area subsidie. Bij Borderline Persoonlijkheidsstoornissen is sprake van emotionele ontregeling en ‘threat bias’ (waarbij situaties in het sociale verkeer vaker als bedreigend worden ervaren). In deze studie wordt onderzocht hoe de emotionele en impulsieve breinrespons en de informatieverwerking in de hersenen bij ‘threat bias’ verandert tijdens de behandeling, in vergelijking met patiënten met andere vormen van psychopathologie en gezonde proefpersonen.

Borderline Persoonlijkheidsstoornis komt bij 1 tot 2,5% van de bevolking voor. Kenmerken zijn chronische instabiliteit, emotionele ontregeling, zelfbeschadiging, impulsief en suïcidaal gedrag, verlatingsangst, woedeaanvallen, grote stress-gevoeligheid en identiteitsproblemen. De medische en maatschappelijke kosten zijn aanzienlijk, vooral omdat volledige deelname aan het arbeidsproces voor deze patiënten vaak onmogelijk is.

1 gedachte over “Bewezen effectieve behandeling borderlinepatiënten nu ook in groepen”

  1. hallo ,
    ik ben Christina en er is op mijn 18 de vastgesteld dat ik een bordeline persoonlijkheid stoornis heb. ik heb sins dien verschillende behandelingen gehad maar niks lijkt te werken ! ik ben inmiddels 26 en vind het heel moeilijk een goede behandeling te vinden. Ook in overleg met mijn psycoloog ik moet het maar verzinnen en haar vertellen wat ik nodig heb voor behandeling ? ! maar dat weet ik dus niet daarom kom ik bij haar . zij is daar voor opgeleid !
    en dan nu ook nog die hoge eigen bijdrage die je moet betalen maakt het voor mij onmogelijk om behandeld te worden ! want ik ben ook werkloos wel afgekeurd en zit in de wia en daar zit ook nog een heel ingewikkeld verhaal achter met mijn ex werkgever, dus breed heb je het dan niet meer ! terwijl mijn bordeline daar de reden van is dat ik thuis zit ! ik wil graag een behandeling dat werkt en dus las ik net iets over schematherapie en dat dat bewezen effectief is na onderzoek en dat veel patienten volledig herstellen. dus dat lijkt mij wel wat. Ik snap dan ook niet dat mijn psycoloog daar nooit over begonnen is want die therapie word daar wel gegeven ! dus nu ga ik haar maar weer opbellen, Want zij beld mij ook nooit als ik niet op mijn afspraak verschijn ja fijne psycoloog niet echt dus ! dus hoe ervaren andere mensen hun behandelaars en / of therapie en resultaat ?
    Groetjes Christina.

    Beantwoorden

Plaats een reactie