Bewegen vermindert kans op diabetes

0
669

Vandaag start het Diabetes Fonds een landelijke campagne om iedereen tussen de 35 en 45 jaar te wijzen op het gemak en het nut van bewegen. Het voorkomt diabetes type 2 en is makkelijker dan je denkt. Directeur Bert Kuipers: “Wetenschappelijk bewijs is er. Nu is het een uitdaging om mensen hiervan bewust te maken. Vandaar dat we voor een luchtige campagne kiezen waarbij Daryl, je persoonlijke fitnesscoach, je vertelt dat je niet naar de sportschool hoeft om genoeg te bewegen. De wereld IS je sportschool.”

In Nederland hebben bijna een miljoen mensen diabetes, 90% daarvan heeft diabetes type 2. Dit aantal neemt schrikbarend toe. Het is een ingrijpende ziekte met ernstige gevolgen en de kosten voor de volksgezondheid worden steeds hoger. Uit onderzoek blijkt dat acties die gericht zijn op het voorkomen van diabetes type 2 lonen.

Dewereldisjesportschool.nl is een interactief platform dat informeert en inspireert. Waar mensen beweegtips kunnen plaatsen, filmpjes kunnen zien en informatie kunnen halen. Andere middelen zoals posters van Daryl in de bus en radiospots verwijzen naar www.dewereldisjesportschool.nl.

De omgeving is van invloed op je beweeggedrag. Kuipers: ‘Pak de fiets, stap een halte eerder uit of neem wat vaker de trap. Onze campagne is niet gericht op afvallen of drie keer per week sporten. Het gaat juist om het inbouwen van beweging in je dagelijkse leven. Door genoeg beweging kunnen de cellen in je bloed beter bloedsuiker opnemen en verbranden de vetten in je cellen beter. Dit voorkomt diabetes type 2.”

Ernstige gevolgen van diabetes

Bij diabetes heeft het lichaam moeite om de bloedsuiker ‘normaal’ te houden. Als de bloedsuiker jarenlang hoog is, lijdt het lichaam daaronder. Het gevolg is een domino-effect: hartaandoeningen, slechter zien, nierproblemen en allerlei andere aandoeningen.

Voorkomen en genezen
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Om dat te bereiken zamelt het fonds geld in voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Het Diabetes Fonds besteedt 70 procent van het beschikbare budget aan wetenschappelijk onderzoek naar manieren om diabetes te genezen en te voorkomen, 30 procent van het budget gaat naar voorlichting.