Bewegen bij ernstige kniepijn beter dan rust

Patiënten met ernstige kniepijn kunnen beter onder begeleiding oefeningen doen dan rust nemen. Dit blijkt meer effectief te zijn in het verminderen van de pijn en het functioneren van de knie, zo wijst onderzoek van het Erasmus MC uit. De resultaten van zijn onderzoek, uitgevoerd door Robbart van Linschoten en collega’s van de afdeling Huisartsgeneeskunde, zijn gepubliceerd in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.

Oefenen
Jaarlijks krijgen zo’n 50.000 Nederlanders last van het zogenoemde Patellofemorale Pijnsyndroom. Hierbij ontstaat pijn aan de voorkant van de knie tijdens of na inspanning. De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, en ontstaat meestal bij jongvolwassenen. Tot op heden was het advies voor deze patiënten: bij pijn rust nemen en geen activiteiten ondernemen die pijn kunnen veroorzaken. Onderzoekers van het Erasmus MC gingen na wat het effect is van oefenen, maar dan onder begeleiding van een fysiotherapeut, ten opzichte van het volgen van de gebruikelijke zorg van de huisarts.

Intensief
Aan het onderzoek deden 131 patiënten mee tussen de 14 en 40 jaar, van wie de helft rust hield en de andere helft onder begeleiding van de fysiotherapeut een intensief programma met oefeningen volgde. Na drie maanden bleek de groep met oefeningen significant minder pijn te hebben en de knie beter te kunnen gebruiken. Ook na één jaar was er in de groep met oefeningen minder kniepijn, zowel bij rust als bij beweging.

Begeleiding
Robbart van Linschoten, sportarts en onderzoeker aan het Erasmus MC: “De studie toont aan dat het voor patiënten met het Patellofemorale Pijnsyndroom effectiever is om onder begeleiding van de fysiotherapeut intensief oefeningen te doen dan rust te nemen. Dit vermindert sterk hun pijnklachten zowel in rust als tijdens beweging. Waarom het oefenen onder begeleiding tot deze betere resultaten leidt, moet nu nog verder onderzocht worden.”

Plaats een reactie