Iets meer bewegen en iets gezonder eten kan al type 2 diabetes voorkomen

Tienduizenden Nederlanders kunnen door een half uur per week extra beweging en gezonde voeding, voorkomen dat ze diabetes type 2 krijgen. Dit is de conclusie van het onderzoek waarop Cheryl Roumen vrijdag 6 november promoveert aan de Universiteit Maastricht. Roumen onderzocht de effecten van SLIM leefstijlinterventie ter voorkoming van type 2 diabetes. Een belangrijk resultaat zeker wanneer je bedenkt dat diabetes kan leiden tot blindheid, amputatie, dementie en hart- en vaatziekten. Roumen’s promotie maakt deel uit van het zes jaar lopende SLIM onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Het blijkt dat een half uur meer bewegen per week in combinatie met gezonde voeding leidt tot hoopgevende resultaten bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. Bij de deelnemers die persoonlijk begeleid werden nam het risico op de ziekte met maar liefst 47 procent af ten opzichte van de controlegroep. De intensife begeleide groep kreeg persoonlijk advies over gezond eten en meer bewegen. Ook konden ze gratis gebruik maken van een trainingsprogramma.

“Samen met de deelnemers keken we welke activiteiten ze leuk vonden om zo te proberen tot vijf keer per week een half uur bewegen te komen”, zegt Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme van de Universiteit van Maastricht en promotor van Cheryl Roumen. “Zo kan iedereen zijn levensstijl aanpassen, met weinig moeite en veel plezier.” “Hun lichamelijke fitheid was flink toegenomen en ook hun bloedsuikerspiegel is veel beter waardoor diabetes wordt voorkomen of uitgesteld”, zegt hoogleraar Blaak. “Ook uitstel van de ziekte is een succes, want ieder jaar zonder diabetes betekent een betere kwaliteit van leven.”

Omdat niet alle deelnemers aan het onderzoek hun levensstijl na vier jaar blijvend hebben verbeterd, is inmiddels een vervolgstudie gestart. Daarin wordt bekeken waarom deelnemers voortijdig zijn afgehaakt. Ook kijken de onderzoekers of het gunstige effect op de bloedsuikerspiegel blijvend is nu het actieve deel van de SLIM-studie is afgerond. Het Diabetes Fonds financiert de vervolgstudie.

Voorafgaand het de promotie vindt er van 9-12 uur een mini-symposium plaats in het Van der Valk hotel te Maastricht, over wat de resultaten betekenen voor de praktijk van alledag.

Plaats een reactie