Met in totaal 270.000 euro kunnen 30 beweegprojecten van start

Ouderen in een Roosendaals zorgcentrum gaan luchtdirigeren. Demente mensen uit Purmerend genieten van het zwemuurtje samen met vrijwilligers. Blinde ouderen leren bewegen. Allochtone en autochtone vrouwen uit Leiderdorp kunnen op speciale sportuurtjes samen sporten. Caroline Tensen gaf deze en 26 andere creatieve beweegprojecten donderdag 11 maart in Utrecht een subsidiecheque van 9.000 euro.

Bedenk een plan waarmee je lokaal ouderen en chronisch zieken in beweging krijgt. Die uitdaging hebben maar liefst 135 organisaties uit het hele land aangenomen. Dertig van hen kregen tijdens een feestelijke presentatie in Stadion Galgenwaard in Utrecht een subsidiecheque uitgereikt van de bekende presentatrice om hun droom werkelijkheid te laten worden. “Ik kan je wel zoenen” zei A. Bhola van Stichting Anand Joti uit Almere. En M. Elfferich van Ild Care Foundation zei eindelijk een beweeggroep in Ede te kunnen opzetten voor een vergeten groep: longfibrosepatiënten. Uit de blijdschap van alle dertig ontvangers bleek wel hoeveel mensen je in beweging kunt zetten met een bedrag van 9.000 euro.

Caroline Tensen mocht het geld verdelen als ambassadeur van de Stichting DOEN. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Stichting DOEN stelden 30 keer 9.000 euro ter beschikking aan lokale en regionale organisaties, verenigingen en groepen die de beste beweegprojecten hebben opgezet voor chronisch zieken en ouderen. In totaal was er 270.000 euro te verdelen: vijftien projecten voor ouderen en vijftien voor chronisch zieken. De belangstelling voor deze nieuwe actie ‘Bewegen: gewoon DOEN!’ was enorm. Vijftig projecten werden genomineerd.

Clémence Ross, directeur van NISB, stak ook de twintig projecten die zonder cheque naar huis moesten, een hart onder de riem: “Kijk welke kansen er zijn: denk aan lokale, regionale en landelijke fondsen, denk aan de provincie, het bedrijfsleven… En NISB zal al deze projecten ook op de website onder de aandacht brengen, want ook deze projecten verdienen het om te worden gerealiseerd.”
Nina Tellegen, algemeen directeur Stichting DOEN benadrukte dat deze actie precies aansluit bij waar DOEN voor staat: “Een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen; daarbij is sport heel belangrijk.“

Het uiteindelijk resultaat van de actie ‘Bewegen: gewoon DOEN!’ moet zijn dat meer ouderen en mensen met een chronische aandoening voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en er meer aandacht komt voor het belang van bewegen voor deze doelgroepen.

Waarom chronisch zieken en ouderen?
Veel mensen met een chronische aandoening (of een verhoogd risico daarop) bewegen te weinig. Bewegen heeft een positief effect op het ziekteverloop en speelt een belangrijke rol in het voorkomen van deze aandoeningen. Momenteel voldoet 52% van de ouderen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen 1). Van de ouderen die ervaren dat zij een slechte gezondheid hebben, voldoet slechts 21 % aan de norm. Van de 65-74 jarigen is 8% inactief en van de 75-plussers geldt dat voor 19%. Kortom, met het stijgen der jaren neemt de activiteit af. De trend is dat het percentage ouderen dat voldoende beweegt groeit en het percentage inactieven afneemt (TNO 2006). En dat is belangrijk, want een gezonde en actieve leefstijl draagt bij aan het welbevinden van ouderen.

NISB en Stichting DOEN
Stichting DOEN ondersteunt ‘Bewegen: gewoon DOEN!’ uit de bijdrage van de Sponsor Bingo Loterij. Caroline Tensen heeft zich als ambassadeur van Stichting DOEN enthousiast verbonden aan deze actie en presenteerde de bijeenkomst waarin de winnende projecten bekend gemaakt werden.

1) tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging.

Foto: NISB/Voermans & Van Bree

Plaats een reactie