Bevolkingsonderzoek darmkanker bespaart veel geld

Door te investeren in een bevolkingsonderzoek naar darmkanker kunnen regeringen en zorgverzekeraars in de toekomst veel geld besparen. Dit schrijven onderzoekers van het Erasmus MC vandaag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute. Doordat bij een bevolkingsonderzoek de ziekte vaak vroegtijdig wordt ontdekt, kunnen patiënten goedkopere behandelingen krijgen. Daardoor kan in de nabije toekomst al de helft op de behandelkosten worden bespaard. De kosten van het bevolkingsonderzoek worden dan ruimschoots terugverdiend.

Explosief
De komende jaren zullen de behandelkosten voor darmkanker explosief toenemen, mede door de ontwikkeling van nieuwe dure chemotherapieën. ‘Het is daarom belangrijk te voorkomen dat patiënten deze zorg nodig hebben,’ zegt onderzoeker Iris Lansdorp-Vogelaar van het Erasmus MC. Een bevolkingsonderzoek is een goede methode omdat darmkanker dan kan worden opgespoord bij mensen die al wel aan de ziekte lijden, maar dat nog niet weten, bijvoorbeeld omdat ze nog geen klachten hebben. In de nabije toekomst kan met een bevolkingsonderzoek al de helft worden bespaard op de kosten van de behandelingen.

Bloedsporen
Er zijn verschillende manieren om darmkanker op te sporen. Het kan simpelweg door mensen te vragen een klein monster ontlasting af te geven. In het laboratorium kunnen onderzoekers dan kijken of er bloedsporen in zitten. Een andere manier is om de dikke darm en de endeldarm met een endoscoop te onderzoeken. Vooral de eerste methode kan winstgevend zijn.

Effecten
Lansdorp-Vogelaar promoveerde eerder dit jaar op een onderzoek naar de effecten van darmkanker-screening op de volksgezondheid. In dat onderzoek berekende ze hoeveel levens een bevolkingsonderzoek kan redden. Nu overlijdt nog bijna de helft van de patiënten. Door een bevolkingsonderzoek kan het sterftepercentage met 11 tot 33 procent worden teruggedrongen. Wereldwijd krijgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen te horen dat ze darmkanker hebben. In Nederland zijn dat er 11.000.

Lonend
Verschillende landen bekijken momenteel of het invoeren van een bevolkingsonderzoek lonend is. Ook in Nederland buigt de politiek zich over dit onderwerp. Het Erasmus MC voert daartoe samen met het Integraal Kankercentrum Rotterdam en de Stichting Bevolkingsonderzoek ZWN verschillende proefonderzoeken uit in de regio Rijnmond. Ons land kent nu nog alleen nationale bevolkingsonderzoeken voor baarmoederhalskanker en borstkanker.

Plaats een reactie