Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en persoonsgegevens

0
590

Baarmoederhalskanker komt bij vrouwen van alle leeftijden voor, maar het meest bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom krijgen vrouwen uit deze leeftijdsgroep eens in de vijf jaar een uitnodiging om gratis deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker komt door een infectie met het Humaan Papilloma Virus (HPV). Dit virus wordt overgedragen tijdens seks en is erg besmettelijk. Iedereen die seks heeft gehad, kan dus besmet zijn geraakt. Ook als de vrouw geen klachten heeft, kan zij (een voorstadium van) baarmoederhalskanker hebben.

Baarmoederhalskanker kan door een eenvoudig onderzoek, het uitstrijkje, worden voorkomen of in een vroeg stadium worden ontdekt. Bij een vroege ontdekking is de kans groter dat een behandeling succesvol is. De behandeling is vaak ook minder ingrijpend.

In 2011 krijgen de geboortejaren 1951, 1956, 1961, 1966, 1971, 1976, 1981 een uitnodiging voor dit onderzoek. De persoonsgegevens voor de uitnodiging zijn afkomstig van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Zodra een vrouw zich inschrijft in een gemeente worden de persoonsgegevens in deze administratie opgenomen. Bevolkingsonderzoek Midden-West heeft toestemming om deze gegevens te gebruiken voor de uitnodiging.

Een vrouw ontvangt de uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Midden-West of van de huisarts. Als de huisarts de vrouw uitnodigt, stuurt de huisarts eerst de persoonsgegevens van de vrouw naar Bevolkingsonderzoek Midden-West. De gegevens worden dan vergeleken met de persoonsgegevens volgens de GBA. Alleen als deze gegevens met elkaar overeenkomen, wordt de uitnodiging door de huisarts verstuurd. Anders stuurt Bevolkingsonderzoek Midden-West alsnog de uitnodiging.

Op de verwerking van de gegevens is de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing. De regels voor verwerking liggen vast in een privacyreglement.