Jicht is een acute, erg pijnlijke gewrichtsaandoening (artritis) met heftige ontstekingsverschijnselen. Het is de meest voorkomende vorm van artritis. 90 procent van de gevallen wordt behandeld door huisartsen. Er bestaan bij artsen en patiënten veel opvattingen over jicht zonder dat daarvoor wetenschappelijk bewijs bestaat.
Het ontbreken van dit wetenschappelijk bewijs was voor huisarts/onderzoeker Hein Janssens aanleiding voor dit proefschrift. Hij presenteert acht studies over uiteenlopende onderwerpen. Leidraad hierin is het verhoogde risico van de (meestal oudere) jichtpatiënt op bijkomende ziekten als hoge bloeddruk en hartvaatziekten.
In dit proefschrift vallen twee onderzoeken op waarvan de bevindingen direct bruikbaar kunnen zijn in de huisartspraktijk. Als eerste een eenvoudige, online te raadplegen, diagnostische test om jicht vast te stellen: een calculator waarbij de huisarts in zijn spreekkamer alleen een aantal patiëntenkenmerken hoeft af te vinken. En als tweede een nieuwe behandeling voor de heftige pijn, die veel beter rekening houdt met de vaak belaste voorgeschiedenis van de jichtpatiënt dan de gangbare middelen: een korte kuur prednison (ook bekend als prednisolon).
Hein Janssens (’s-Hertogenbosch, 1955) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Zijn promotieonderzoek is begeleid vanuit de afdelingen Eerstelijnsgeneeskunde en Reumatologie van het UMC St Radboud. Het onderzoek werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de afdeling Reumatologie van het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem. Janssens is huisarts in Lobith-Tolkamer.
Promotiegegevens
– Promovendus: de heer drs. H.J.E.M. Janssens
– Titel promotie:Gout arthritis in general practice
– Promotors: De heer prof. dr. C. van Weel, de heer prof. dr. P.L.C.M. van Riel
– Copromotors: De heer dr. E.H. van de Lisdonk, de heer dr. M. Janssen (Rijnstate Ziekenhuis)
– Datum: maandag 13 september 2010
– Tijd: 15:30 uur
– Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
– Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Allemaal goed bedoeld maar het raakt nu ook weer niet de echte oorzaak.
Helaas allemaal verspilde moeite, terwijl de echte oplossing van jicht voor het opraken ligt! Ik mis in alle publicaties de scheikundige onderbouwing.
Dus is het allemaal gerommel in de marge. Die ervaring heb ik nu al meer dan 20 jaar tijdens mijn zoektocht naar de genezing.
Ook deze onderzoeker kent de oorzaak van jicht niet. Die kennis is nodig voor een adequate aanpak en genezing. Die kennis is al meer dan 50 jaar bekend maar in Nederland wil men daar niet aan.
Kennis van de geneeswijze van jicht is dus wijdverbreid, het zal duidelijk zijn dat dit geldt voor alle reumavormen. Ze hebben namelijk allemaal dezelfde aard.