Bevel tot sluiten voor tandartspraktijk in Kerkrade

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 8 september aan Centrum voor Tandheelkunde en Orale Implantologie in Kerkrade het bevel gegeven te sluiten. Tijdens een onaangekondigd bezoek constateerde de IGZ ernstige risico’s voor patiënten.

In het Centrum voor Tandheelkunde en Orale Implantologie werken twee tandartsen, de heren Schlebach-Heckman en Pawlowski. Beide tandartsen voldoen niet aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg, waardoor ernstige risico’s ontstaan voor de gezondheid van patiënten. Ze moeten daarom direct stoppen met hun werkzaamheden.

Op 5 september bracht de IGZ een onaangekondigd bezoek aan de praktijk. Aanleiding voor dat bezoek was een berisping door het Regionaal Tuchtcollege waartegen nog een hoger beroep loopt. De IGZ constateerde tijdens het bezoek ernstige tekortkomingen. Zo voldeed de gebruikte röntgenapparatuur niet aan de Nederlandse wet- en regelgeving en was tandarts Pawlowski niet bevoegd om de röntgenapparatuur te gebruiken. Een van de röntgenapparaten werd met plakband bij elkaar gehouden.

Ook op het gebied van de hygiëne en infectiepreventie bleken verschillende zaken niet in orde. De ruimte voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren voldeed niet aan de wettelijke normen. In de operatie-/behandelkamer werd hechtdraad aangetroffen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum verstreken was. In de behandelkamer trof de inspectie materiaal voor vullingen aan waarvan de uiterste gebruiksdatum zelfs al in 2005 verlopen was. Daarnaast lagen in de lades gebruikte en gevulde spuiten door elkaar waarvan bovendien de inhoud niet duidelijk was. Eveneens vond de inspectie instrumenten in de lades waarvan niet kon worden aangegeven of dit al gebruikt of nog schoon was.

Deze bevindingen waren voor de inspectie reden om het Centrum voor Tandheelkunde en Orale Implantologie met onmiddellijke ingang te sluiten. De praktijk mag pas weer open als de inspectie heeft kunnen vaststellen dat de beide tandartsen weer voldoen aan de voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.

Plaats een reactie