Betere zorg voor Parkinson bespaart miljoenen

Het beter organiseren van zorg loont. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud naar het nieuwe zorgconcept ParkinsonNet. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het gezaghebbende ‘The Lancet Neurology’.

Onder leiding van hoogleraar bewegingsstoornissen prof. dr. Bas Bloem en onderzoeker zorginnovatie dr. Marten Munneke onderzocht het Parkinson Centrum Nijmegen, samen met het VU Medisch Centrum en het LUMC, de waarde van het beter organiseren van de zorg voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Parkinson is een veel voorkomende aandoening die ernstige gevolgen heeft voor het dagelijks leven. In Nederland lijden ongeveer 50.000 mensen aan deze ziekte.

ParkinsonNet
Veel Parkinsonpatiënten maken langdurig gebruik van fysiotherapie, maar de kwaliteit van deze behandeling is wisselend. De meeste fysiotherapeuten behandelen maar weinig Parkinsonpatiënten en hebben daardoor onvoldoende specifieke expertise in huis. Om de zorg voor Parkinsonpatiënten te verbeteren heeft het Parkinson Centrum Nijmegen enkele jaren geleden ParkinsonNet ontwikkeld. Dit in samenwerking met de Parkinson Patiënten Vereniging en de Nederlandse Werkgroep voor Bewegingsstoornissen.

ParkinsonNet bestaat uit regionale netwerken van geselecteerde fysiotherapeuten, die speciaal zijn opgeleid voor de behandeling van Parkinsonpatiënten. Zij krijgen trainingen om binnen hun netwerk informatie uit te wisselen en samen te werken met elkaar en met de neurologen in hun regio. De ParkinsonNet therapeuten zijn voor de Parkinsonpatiënt goed te vinden, onder andere via internet en folders. Zo trekken zij extra patiënten aan en kunnen ze hun expertise verder vergroten.

70 miljoen
Bij het onderzoek naar de waarde van de ParkinsonNet netwerken waren 700 patiënten betrokken. Nooit eerder is zo’n grootschalig onderzoek verricht naar paramedische zorg. Uit de resultaten blijkt dat door Parkinsonnet enerzijds de kwaliteit van zorg duidelijk toeneemt en anderzijds de kosten aanzienlijk afnemen. De onderzoekers berekenden dat de zorg via ParkinsonNet in een half jaar tijd een besparing van 720 euro per patiënt opleverde. Dat betekent, dat een jaarlijkse besparing van ruim 70 miljoen euro mogelijk is. Bovendien ervaren zorgverleners en patiënten het ParkinsonNet als een welkome verbetering van de dagelijkse zorg, zo blijkt ook uit het onderzoek.

ParkinsonNet is sinds de start in 2004 enorm gegroeid. Het omvat momenteel 64 netwerken die bijna heel Nederland bestrijken. De netwerken zijn inmiddels uitgebreid met speciaal opgeleide zorgverleners uit andere disciplines, zoals ergotherapeuten, logopedisten en Parkinsonverpleegkundigen.

Plaats een reactie