Betere behandeling voor longaandoening COPD

Een nieuw type medicijn voor de longaandoening COPD heeft verrassend positieve uitwerking, zowel apart als in combinatie met andere medicijnen. Dat blijkt uit een serie grootschalige klinische studies waar het LUMC aan meewerkte. De resultaten werden eind augustus gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift The Lancet. De longaandoening COPD, een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem, is wel te behandelen, maar niet te genezen. Jaarlijks sterven zo’n zesduizend mensen door COPD. Recent is een nieuw type medicijnen ontwikkeld dat werkt via een heel nieuw mechanisme, en daarmee nieuwe kansen biedt. Samen met onderzoekers uit de Verenigde Staten, Italië en Engeland werkte professor Klaus Rabe, longarts in het LUMC, mee aan een viertal klinische studies naar de werking van een van deze nieuwe medicijnen, Roflumilast. Hij legt uit: “Eerder was al aangetoond dat Roflumilast de longfunctie verbeterde, maar we wilden zien of er nog meer effecten waren.”

Grote effecten
De onderzoekers onderzochten bijna vijfduizend COPD-patiënten. Bij ernstig zieke patiënten bleek Roflumilast niet alleen te resulteren in een verbeterde longfunctie, maar ook in een afname (17%) van het aantal plotselinge verergeringen van de ziekte. “Dat betekent dat we vier tot vijf patiënten moeten behandelen om één verergering te voorkomen. Dat is het wel waard”, vindt Rabe. De patiënten hadden wel meer last van bijwerkingen, maar die waren relatief mild. Bij een combinatietherapie van Roflumilast met een standaard medicijn (bronchusverwijder) bleek Roflumilast een grote additionele verbetering te geven van de longfunctie.

Registratie
Op dit moment zijn er twee soorten medicijnen beschikbaar voor COPD: bronchusverwijders, die de longfunctie verbeteren, en ontstekingsremmende steroïden. Deze laatste medicijnen werken goed bij astma, maar hebben bij COPD veel minder effect. Roflumilast is een nieuw medicijn, dat op dit moment nog niet beschikbaar is voor patiënten, maar al wel is ingediend ter registratie.

Plaats een reactie