Betere behandeling kanker bij dieren met duurzame CT-scanner

Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen heeft donderdag 30 juni 2011, als één van de weinige veterinaire klinieken in Nederland, een eigen CT-scanner officieel in gebruik genomen. Het systeem met de naam Somatom Emotion, geleverd door Siemens Healthcare, wordt bij gezelschapsdieren onder meer ingezet om tumoren en uitzaaiingen hiervan beter te kunnen lokaliseren en behandelen. Met de keuze voor een refurbished systeem van Siemens maakt het dierenziekenhuis bovendien een duurzame keuze, die rechtstreeks bijdraagt aan CO2-besparing.

Locatie De Ottenhorst van het Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen biedt eerstelijnszorg én heeft voor Zuidwest-Nederland en grote delen van België een belangrijke verwijsfunctie. De kliniek is onder meer gespecialiseerd in oncologie, orthopedie, medische beeldvorming, neurologie en dermatologie. De kwaliteit van medische en chirurgische oncologie zal dankzij de CT-scanner verder verbeteren, verwacht veterinair oncoloog Johan de Vos. “Een CT-scan biedt veel meer informatie dan de traditionele röntgenfoto. Met CT kunnen we tumorweefsel en uitzaaiingen veel beter in beeld brengen. Daardoor kunnen we bij operaties beter bepalen hoeveel weefsel we moeten verwijderen. We kunnen bij bepaalde tumoren ook beter beoordelen of het zin heeft een dier met bijvoorbeeld een amputatie, een andere operatie of chemotherapie te behandelen.”

De aan het Dierenziekenhuis verbonden orthopedisch- en neurochirurg, Radboud Kemme, verwacht dat gebruik van de CT-scan bij dieren die bijvoorbeeld moeten worden geopereerd aan gewrichtsproblemen of hernia’s, ertoe zal leiden dat veel minder vaak een belastend voorafgaand onderzoek nodig zal zijn.

Siemens Healthcare heeft een intensieve training verzorgd voor dierenarts Peter de Vos, die samen met dierenarts Annette Burm de supervisie heeft over de scanner, en voor twee assistentes. Om de kwaliteit van de beeldvorming te waarborgen is ook Europees veterinair specialist medische beeldvorming Barbara Vandevelde aan de kliniek verbonden.

Peter de Vos ziet de afgelopen decennia een toenemende vraag naar uitgebreidere diergeneeskundige zorg voor gezelschapsdieren. “Eigenaren zien honden en katten steeds meer als een gezinslid en willen daardoor ook dat hun dier, waar mogelijk, dezelfde zorg krijgt als menselijke patiënten. We zien dan ook een flinke stijging in de vraag naar tweedelijns zorg voor deze dieren.”

De CT-scan van het Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen is een Refurbished systeem van Siemens. Dit zijn gebruikte systemen, volledig gereviseerd, met nieuwe software en nieuwe onderdelen. Dit is niet alleen kostenbesparend maar ook duurzaam: het verlengt de levenscyclus van systemen en bespaart grondstoffen. In 2009 waren gereviseerde systemen van Siemens goed voor een CO2-besparing van bijna 20.000 ton CO2, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 5.700 huishoudens. Siemens heeft daarnaast een partnership met het Wereld Natuur Fonds, waarbij voor elk verkocht refurbished systeem bomen worden geplant in het beschermde natuurgebied Sabangau in Indonesië. De CT-scanner in Terneuzen heeft daarbij de primeur voor Nederland: er worden ca. 80 bomen geplant, die eenmaal volgroeid ongeveer 14 ton CO2 absorberen. Het bijbehorende certificaat is op 30 juni uitgereikt.

Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen biedt eerstelijns diergeneeskundge zorg, maar is tevens het verwijscentrum voor kankerbehandeling, neurologie, neurochirurgie en medische beeldvorming bij gezelschapsdieren in Zuidwest Nederland.

Siemens Healthcare is wereldwijd een van de grootste leveranciers van de zorgsector en is toonaangevend op het gebied van medische beeldvorming, diagnostiek in laboratoria, medische informatietechnologie en hoortoestellen. Siemens biedt haar klanten een compleet scala van producten en oplossingen voor de volledige patiëntenzorg – van oplossingen voor ziektepreventie en vroegtijdige diagnose tot en met behandeling en nazorg.

Plaats een reactie