Beter zien met pure chocolade

Het eten van pure chocolade blijkt goed voor het gezichtsvermogen. Aan de studie namen 30 personen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar deel. Ze aten 35 gram pure chocolade met 720 mg cacaoflavonolen of 35 gram witte chocolade zonder cacaoflavonolen.

Na een tussenperiode van een week kregen ze de andere chocolade te eten. Twee uur na de consumptie van de chocolade namen de personen deel aan een 45 minuten durende sessie met cognitieve en visuele testen. De sensitiviteit voor het waarnemen van contrasten werd getest door het lezen van cijfers die steeds meer overgingen in de achtergrond. Het waarnemen van bewegingen werd getest door het volgen van bewegende stippen op een eveneens bewegende achtergrond en door bepaling van de tijd die nodig was om de bewegingsrichting te detecteren. Tevens werd het visueel ruimtelijk werkgeheugen getest door het herinneren van een locatie en een reactietijdtest.

De consumptie van cacaoflavonolen leidde tot een verbetering van de waarneming van contrasten en vermindering van de tijd die nodig was om de bewegingsrichting te bepalen. Daarnaast leidde de consumptie van de flavonolen tot een betere uitvoering van de reactietijdtest.

Uit de studie blijkt dat het nuttigen van cacaoflavonolen vrijwel direct een gunstig effect heeft op het visuele vermogen. Volgens de onderzoekers kan een verbeterde doorbloeding van de hersenen en mogelijk een betere doorbloeding in de ogen hieraan ten grondslag liggen.

Bron: Field DT, Williams CM, Butler LT. Consumption of cocoa flavanols results in an acute improvement in visual and cognitive functions. Physiol Behav 2011; 103(3-4):255-60

Plaats een reactie