Beter worden door te werken

Wie gezondheidsproblemen heeft, kan beter thuis zitten dan op zijn werk. Dat klinkt logisch, maar is het ook waar? De gemeente Rotterdam gaat dit als eerste gemeente in ons land wetenschappelijk onderzoeken, samen met het Erasmus MC.

Intensief
In het onderzoek worden bijstandstrekkers met complexe problemen, die na een intensief traject weer aan een baan zijn geholpen, gedurende een aantal jaren gevolgd. Het idee is dat reïntegratie van deze mensen ook gunstig uitpakt voor hun gezondheid.

Zorgen verdwijnen
Wethouder Dominic Schrijer verwoordt het standpunt van de gemeente Rotterdam: “Je ziet dat als mensen weer aan het werk gaan, veel zorgen verdwijnen. Soms is het ook goed om even weg te zijn uit huis.” De gemeente wil de aanpak wetenschappelijk kunnen staven. Reden om met het Erasmus MC een groep mensen langdurig te volgen en te kijken of ze daadwerkelijk beter worden van werken. In 2013 worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

Ontstellend duidelijk
Vanuit het Erasmus MC is prof. Lex Burdorf bij het project betrokken. In het Erasmus MC-magazine Monitor benadrukt hij de relatie tussen werkloos thuiszitten en ongezondheid: “Er is een ontstellend duidelijk verband tussen werkloosheid en een slechte gezondheid. Je zelfwaardering daalt, je lijkt overbodig. Je staat negatiever tegenover problemen waar je tegenaan loopt. Depressie komt vaker voor onder werklozen. Alles stapelt zich op, en op een gegeven moment wordt de slechte gezondheid een blokkade om aan de slag te gaan.”

Ongezondste stad
Lees voor het interview met Lex Burdorf de Monitor van december 2009. Daarin staat een special over Rotterdam als ongezondste stad van Nederland. (ES)

Plaats een reactie