Beter slapen met klassieke muziek

Lukt het jou wel eens niet om in slaap te komen, doordat je bijvoorbeeld veel aan je hoofd hebt of gestrest bent? Heb je alles al geprobeerd – van schaapjes tellen tot ademhalingsoefeningen – zonder succes? Dan kan luisteren naar klassieke muziek voor het slapengaan uitkomst bieden. In dit artikel lees je hoe het aanzetten van NPO Klassiek je kan helpen bij het in slaap vallen.

Ontspannen door klassieke muziek

Je hersenen krijgen dagelijks veel te verwerken. Soms zoveel dat je brein niet volledig tot rust kan komen. En dat is nou juist wat je nodig hebt om goed te kunnen slapen. Naar muziek luisteren kan helpen om te ontspannen. Het moet dan wel muziek zijn met rustige klanken, weinig beats per minute (bpm) en zonder afleidende tekst.

Een goed voorbeeld hiervan is klassiek. Dat is meestal kalme piano- of strijkmuziek met over het algemeen weinig beats. Ook zijn er een hoop klassieke stukken waar geen tekst in voorkomt. Door hiernaar te luisteren ga je regelmatiger ademhalen en heb je minder hartslagen per minuut.

Het verlaagt ook je bloeddruk en activeert hormonen in je lichaam die je helpen om beter te slapen. Doordat je hersenen niet veel informatie hoeven te verwerken komen ze tot rust. Je raakt in een meditatieve toestand en valt daardoor makkelijker slaap.

Naast klassieke muziek kun je ook baat hebben bij het luisteren naar jazz, Chill-out of sfeermuziek, natuurgeluiden (zoals de stroming van de zee) of meditatie muziek, wellicht dat dit meer past bij je persoonlijke voorkeur?

Klassieke muziek als afleiding

Als je ‘s nachts wakker ligt door omgevingsgeluiden of niet goed kan slapen omdat het té stil is, kan rustige muziek de nodige afleiding bieden. Ga lekker comfortabel liggen op je hoofdkussen en onder de warme dekens  Je hersenen focussen op de rustgevende klanken, waardoor het niet meer doodstil is en de omgevingsgeluiden naar de achtergrond verdwijnen. Stel een timertje op je geluidsdrager in met de periode waarbij je zeker in slaap valt, zodat je daar niet over na hoeft te denken en je volledig op je slaap kunt focussen.

Een betere slaapkwaliteit

Naar klassiek luisteren zorgt er niet alleen voor dat je beter in slaap komt, maar verbetert ook de kwaliteit van de slaap. Slaap zorgt voor het herstel van je hersenen. Het is dus erg belangrijk om genoeg goede slaap te krijgen. Zo rust je beter uit en wordt je de volgende morgen weer fit wakker.

Betere slaap heeft nog meer goede effecten op je gezondheid. Een goede nachtrust verbetert je immuunsysteem, zodat je minder snel ziek wordt en zorgt voor minder spanning in je spieren. Doordat je beter slaapt heb je ook minder snel last van stress en depressieve gevoelens.

Plaats een reactie