Beter slapen door temperatuurtherapie

Roy Raymann toont aan dat mensen beter slapen als hun huid licht is opgewarmd. Mensen slapen dan sneller in, slapen dieper en slapen langer door. Overdag zorgt een lichte verwarming er voor dat de mensen juist minder alert zijn.

InsomniaFotocredits: Alyssa L. Miller (cc)

De lichte verwarming is het meest effectief bij ouderen, waarbij verminderde diepe slaap en vroeg wakker worden een veel voorkomende klacht is. Daarnaast hebben ook patiënten met andere bepaalde slaapstoornissen baat bij de temperatuurtherapie.

Veel mensen hebben last van slaapproblemen en slaapmiddelen zijn geen oplossing: een slaapmiddel geeft geen natuurlijke slaap terug en je kunt er verslaafd aan raken. Het slaapproces wordt door veel factoren beïnvloed. Een van deze factoren is lichaamstemperatuur. Een lichte verhoging van de huidtemperatuur kan de slaap verbeteren.

Slaap wordt gereguleerd in de hersenen: daar is een klein gebied in de hypothalamus dat zowel temperatuur reguleert als betrokken is bij de slaapregulatie. Als de huid warm is geeft deze een signaal naar de hersenen dat slaap bevordert. Omgekeerd geeft een koele huid het signaal dat het wakker zijn en alertheid bevordert.

Voor de huidtemperatuurmanipulaties gebruikte Raymann een pyjama met daarop een buisjessysteem geborduurd waardoor water met een temperatuur tussen de 31,5º en 34,5º werd gepompt. De manier van temperatuurmanipulaties zoals hij in het onderzoek gebruikte, zijn niet geschikt voor de dagelijkse praktijk. Misschien kan in de toekomst een intelligent matras of deken die warmte regelen door textiel dat de isolatiewaarde van de matras of dekbed zelf kan aanpassen aan de hand van de temperatuur van je lichaam.

Daarnaast is het koelen van de huid goed voor het verhogen van de alertheid. Het dragen van een koelvest of het actief koelen van de auto of cockpit kan de huidtemperatuur verlagen en zo bijdragen aan alert reageren op situaties.

Roy Raymann deed zijn onderzoek in het slaaplaboratorium van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van VU-hoogleraar Eus van Someren. Raymann werkt op dit moment voor Philiips Group Innovation – Research en doet onderzoek op het gebied van niet farmacologische interventies voor slaapstoornissen en het meten van slaap.

Promovendus: R.J.E.M. Raymann; Proefschrift: Mild skin warming, a non-pharmacological way to modulate sleep and vigilance; Promotor: prof.dr. E.J.W. van Someren en prof.dr. D.F. Swaab; Datum: 26 april 2013.

Plaats een reactie