Beter gebruik antibiotica vermindert resistente bacteriën

Zorgvuldiger gebruik van antibiotica in ziekenhuizen vermindert het aantal resistente bacteriën. Onderzoek van Ina Willemsen heeft aangetoond dat gerichte verbeteracties (scholing, goede richtlijnen en terughoudend beleid bij verstrekken antibiotica) effect hebben op het gebruik van antibiotica en de waargenomen resistentie. Willemsen promoveert woensdag 22 september aan VU medisch centrum.

Willemsen onderzocht het antibioticagebruik in Nederlandse ziekenhuizen. Het blijkt dat nog altijd regelmatig onjuist en onnodig antibiotica worden voorgeschreven, voornamelijk uit de zogenaamde groep fluoroquinolonen.

Door het in kaart brengen van de wijze waarop en wanneer deze middelen worden voorgeschreven kunnen specifieke maatregelen worden ingezet om het gebruik van antibiotica te verminderen en hiermee de stijgende trend van resistente bacteriën.

Willemsen toonde aan dat een pakket van verbeteracties, persoonlijke benadering en gerichte scholing van medisch personeel in combinatie met duidelijke protocollen en terughoudend beleid in verstrekken van antibiotica, succesvol is. De hoeveelheid gebruikte antibiotica en het voorkomen van resistente bacteriën verminderde significant.

In Nederlandse ziekenhuizen wordt dagelijks ruim 30 % van de patiënten behandeld met antibiotica. Het voorkomen van resistente bacteriën varieert sterk tussen ziekenhuizen, hoe complexer de zorg hoe vaker resistentie wordt waargenomen. De verspreiding van resistente bacteriën in Nederlandse ziekenhuizen is onder controle door het gevoerde infectiepreventiebeleid.

Plaats een reactie