Bestrijding Aziatische tijgermug in Oss

Het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) is in samenwerking met het Kenniscentrum Dierplagen gestart met de bestrijding van exotische muggen op een industrieterrein in Oss.

Tijdens een reguliere controle werden vorige week enkele Aziatische tijgermuggen aangetroffen bij een importeur van gebruikte banden. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland.

In Nederland zijn nog geen exotische muggen aangetroffen die drager zijn van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Uit het buitenland is wel bekend dat deze muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren. Om te voorkomen dat de muggenexoten zich op deze locatie verder vermenigvuldigen en verspreiden, is gekozen voor actieve bestrijding. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.

Sinds enkele jaren wordt de aanwezigheid van exotische muggensoorten structureel gemonitord, waaronder ook de Amerikaanse rots-poelmug en de Gele koortsmug. Het CMV controleert sinds 2008 langs diverse snelwegen in Nederland en sinds 2009 bij bedrijven die handelen in gebruikte autobanden. Bij bedrijven die de plant lucky bamboo importeren, bestaan al langer controles (sinds 2006) en wordt de tijgermug actief bestreden in de kassen.

De muggen worden bestreden met bestrijdingsmiddelen voor larven en volwassen muggen. De bestrijding duurt enkele maanden. Direct betrokkenen en omwonenden worden over de bestrijding geïnformeerd.

Plaats een reactie