Bestrijding Amerikaanse rots-poelmug in Weert

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft tijdens een reguliere controle eind juli enkele Amerikaanse rots-poelmuggen aangetroffen bij een importeur van gebruikte banden.

Daarom start de nVWA in samenwerking met het Kenniscentrum Dierplagen, met de bestrijding van exotische muggen op een industrieterrein in Weert (Limburg). Twee weken geleden is bij een vergelijkbaar bedrijf in Oss de Aziatische tijgermug gevonden, vorige week is ook daar met de bestrijding begonnen. Het bestrijden van de exotische muggen is een voorzorgsmaatregel om ze geen kans te geven zich te vestigen in Nederland.

In Nederland zijn nog nooit exotische muggen aangetroffen die drager zijn van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Om te voorkomen dat de exotische muggen zich op deze locatie verder vermenigvuldigen en verspreiden, is gekozen voor actieve bestrijding. De Amerikaanse rots-poelmug komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika maar is inmiddels ook in delen van Europa aangetroffen.

Sinds enkele jaren wordt de aanwezigheid van exotische muggensoorten, zoals de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de Gele koortsmug, structureel gemonitord. Het CMV controleert sinds 2008 langs diverse snelwegen in Nederland en sinds 2009 bij bedrijven die handelen in gebruikte banden. Bij bedrijven die de plant lucky bamboo importeren, bestaan al langer controles (sinds 2006) en wordt de Tijgermug actief bestreden in de kassen.

De muggen worden bestreden met bestrijdingsmiddelen voor larven en volwassen muggen. De bestrijding duurt enkele maanden. Direct betrokkenen en omwonenden worden over de bestrijding geïnformeerd.

Plaats een reactie