Bestralingstoestel Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis geïnstalleerd

0
992

Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam opent in 2013 de deuren van de nevenvestiging van de afdeling Radiotherapie in Hoofddorp. In hetzelfde gebouw brengt het Spaarne Ziekenhuis alle zorg aan kankerpatiënten in een oncologiecentrum bij elkaar. Deze week is weer een mijlpaal bereikt in het bouwproces; de versneller, het bestralingsapparaat waarmee patiënten met kanker worden bestraald is geplaatst. Hiermee nadert de bouw zijn voltooiing.

De bestralingsapparatuur waar het NKI-AVL mee werkt, zijn voorzien van de meest moderne technieken. Hierdoor is het mogelijk om tijdens de bestraling de precieze ligging van de tumor vast te stellen om de schade aan omliggend weefsel zoveel mogelijk te beperken.

Het aantal nieuwe kankerpatiënten in Nederland blijft stijgen; in 2015 zal dit aantal ongeveer 100.000 bedragen. Van deze patiënten wordt de helft bestraald. Radiotherapie is een zeer gespecialiseerde behandeling en wordt op een beperkt aantal plaatsen aangeboden. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, is een uitbreiding van de bestralingscapaciteit van het NKI-AVL nodig.

Door de nevenvestiging Radiotherapie van het NKI-AVL in het Oncologiecentrum van het Spaarne Ziekenhuis te vestigen, hoeven patiënten in de nabije toekomst niet meer af te reizen naar Amsterdam. Patiënten krijgen hier dezelfde kwalitatief hoogwaardige bestralingsbehandeling als in Amsterdam, zoals van het NKI-AVL verwacht mag worden.