Beste idee om gezond te leven

Op vrijdag 8 oktober is in het Academiegebouw in Utrecht de eerste kinderoratie van Nederland. 120 kinderen hebben drie weken lang allerlei opdrachten gedaan in het kader van de actie ‘jong geleerd, gezond gedaan’. De kinderen presenteren op 8 oktober hun beste idee om gezond te leven.

Aan de presentatie (de oratie) gaat een conditietraining vooraf op het Domplein. De kinderen krijgen een diploma en worden ook op de foto gezet als een echte professor. Jeugdjournaal-presentator Brecht van Hulten begeleidt de ochtend.

Initiator van deze actie is hoogleraar Frank Visseren, internist–vasculair geneeskundige aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Zijn onderzoek is gericht op de relatie tussen overgewicht en het ontstaan van vaatziekten. Vaatziekten ontstaan meestal op middelbare en oudere leeftijd, maar preventie van vaatziekten begint eigenlijk al op jonge leeftijd. In het project ‘jong geleerd, gezond gedaan’ gaan kinderen zelf wetenschappelijk onderzoek doen waardoor ze ‘jong geleerd’ zijn. Aan het eind van het project weten ze veel over een gezond lichaam en gezond leven en krijgen dan een diploma van het UMC Utrecht.

Programma
09.00 – 09.15 uur – Ontvangst kinderen (academiegebouw domplein)
09.15 – 09.25 uur – Kinderoratie: ‘wat heeft jullie onderzoek opgeleverd?’ (senaatzaal)
09.25 – 10.25 uur – Presentaties ‘beste idee gezonde leefstijl (senaatzaal); o.l.v. Brecht van Hulten
10.35 – 11.25 uur – Hoe fit ben jij? (sportactiviteit o.l.v. een bekende sporter)
11.30 – 12.45 uur – Lunch + fotosessie als professor

Plaats een reactie