Bessensap 2013 zoekt wetenschappers

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) organiseert jaarlijks met de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) het evenement Bessensap.

Het evenement brengt zo’n 400 journalisten, voorlichters en mediagenieke onderzoekers bij elkaar onder het motto Wetenschap ontmoet pers. Bessensap vindt plaats op maandag 10 juni 2013 in het Museon te Den Haag. Aan het eind van de dag is de bekendmaking van de NWO-Spinozapremies.

Het programma van Bessensap bestaat uit verschillende onderdelen. Naast veel presentaties van wetenschappers is er bijvoorbeeld ook een journalistenpanel dat een ‘kijkje in de keuken’ geeft en een debat over wetenschapscommunicatie. Daarnaast is er ook nog volop gelegenheid om in de pauzes te netwerken met journalisten en voorlichters.

Uw onderzoek verfilmd
Wij zoeken onderzoekers die een goed idee hebben voor een korte (max. 5 minuten) verfilming/animatie van een onderzoeksresultaat, een onderzoeksmethode of een onderzoeksapparaat. Wilt u uw onderzoek verfilmd zien en ervaring opdoen met het in beeld brengen van uw onderzoek?

Pitch dan uw idee – op video – in maximaal 60 seconden. Alle film-ideeën zetten wij online en verspreiden we via Social Media. Uw onderzoek zal dus al voor een groot publiek te zien zijn. Vervolgens mag iedereen – wetenschappers, journalisten, voorlichters, studenten, etc – stemmen welk idee zij het beste vinden. De vijf onderzoekers die de meeste stemmen krijgen mogen hun idee in samenwerking met een door NWO geselecteerde filmmaker verfilmen en presenteren op Bessensap. Natuurlijk mag u dit filmpje na Bessensap gebruiken voor eigen doeleinden.

Meedoen? Pitch uw idee voor een film in maximaal 60 seconden, zet het op video (dat mag gewoon met een mobiele telefoon of tablet) en stuur het voor maandag 4 maart op middels onderstaande link. Er zijn geen restricties aan het type film, het mag een gesprek zijn, een animatie, een verhaal; laat uw creativiteit de vrije loop. Ook onderzoekers die niet door NWO gefinancierd worden, zijn welkom. Meer informatie en aanmelden kan op de website.

Presentaties over onderzoeksresultaten
Onderzoekers kunnen ook voorstellen indienen voor een presentatie op Bessensap. Er zijn twee presentatievormen: de traditionele of de masterclass presentatie. Tijdens de traditionele presentatie houdt de onderzoeker een verhaal van tien minuten voor een publiek van journalisten van kranten, radio, tv en internet. Daarna is er vijf minuten tijd voor vragen uit het publiek. De masterclass presentatie is informeler dan de traditionele presentatie en bijzonder geschikt voor aio’s en postdocs. Drie onderzoekers ‘strijden’ tegen elkaar. De onderzoekers krijgen vijf minuten om een punt te maken. De volgende tien minuten geeft een jury van journalisten commentaar op de presentatie en stellen ze inhoudelijke vragen. De jury let er vooral op of de presentatie eventuele mogelijkheden biedt voor radio, tv of geschreven media. Eén van de drie onderzoekers wordt aangewezen als beste presentator.

Let op: U presenteers bij Bessensap uw onderzoek aan een publiek van journalisten. Zij zijn in de eerste plaats op zoek naar nieuws en verhalen voor hun krant of bijvoorbeeld radio- of tv-programma. Probeer daarom in uw presentatie ook de nieuwswaarde van uw onderzoek te benadrukken. Hou er daarnaast ook rekening mee dat journalisten u tijdens of na afloop van Bessensap kunnen benaderen voor een verder gesprek of bijvoorbeeld een verhaal over uw presentatie zullen willen publiceren.

Voorstellen voor presentaties kunnen ingediend worden tot maandag 4 maart. Ook onderzoekers die niet door NWO gefinancierd worden, zijn welkom. NWO maakt samen met een redactie van journalisten uit alle voorstellen een selectie van presentaties voor Bessensap. NWO ontvangt ieder jaar veel goede voorstellen, dus zorg voor een kort, helder en wellicht zelfs spannend voorstel om de redactie te overtuigen. Meer informatie en aanmelden kan op de website.

Meer informatie
– Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Aanmelden als bezoeker

Plaats een reactie