Beschermingsmechanismen van het brein bij multiple sclerose

Astrocyten, stervormige steuncellen in het brein, kunnen zowel bijdragen aan de beschadiging als aan de bescherming van de bloed-hersenbarrière bij patiënten met multiple sclerose (MS). Bij iemand met multipele sclerose (MS) is de beschermende functie van de bloed-hersenbarrière verloren en komen ontstekingscellen de hersenen binnen.

Deze bloed-hersenbarrière bevindt zich in de bloedvaten van de hersenen en schermt het brein af van de rest van ons lichaam. Onderzoeker Mark Mizee bestudeerde de veranderingen in de communicatie tussen astrocyten en de bloed-hersenbarrière bij deze patiënten.

De belangrijkste bevinding van Mark Mizee is dat astrocyten bijdragen aan de regulatie van de bloed-hersenbarrière bij patiënten met MS. Enerzijds kunnen astrocyten ontstekingscellen aantrekken naar de hersenen, anderzijds kunnen ze de bloed-hersenbarrière versterken en daarmee de ontsteking tegengaan door het aanmaken van retinolzuur. Retinolzuur, afkomstig van vitamine A, is belangrijk bij de vorming van de bloed-hersenbarrière tijdens de hersenontwikkeling. Astrocyten in een brein met MS-ontstekingen produceren ook retinolzuur. Het lijkt er op dat dit retinolzuur de schade aan de bloed-hersenbarrière vermindert.

Astrocyten zijn dus in staat om veel invloed uitoefenen op de bloed-hersenbarrière bij mensen met MS. Een beter begrip van de rol van astrocyten bij MS-ontstekingen kan leiden tot manieren om de ontstekingsbevorderende rol van astrocyten te remmen en de beschermende rol te stimuleren. Dit kan nieuwe manieren opleveren om de bloed-hersenbarrière te beschermen bij de ziekte MS.

Promotie
Promovendus: M.R. Mizee; Proefschrift: Regulation of the blood-brain barrier in health and disease. Astrocytes at the barricade; Promotoren: prof.dr. H.E. de Vries, prof.dr. C.D. Dijkstra; Copromotor: dr. A. Reijerkerk; Datum: 13 september 2013

Plaats een reactie