Bescherming van zonnebrandmiddelen tegen UVA straling

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de in-vitro bepaling van de UVA bescherming van zonnebrandmiddelen. Bij overdaad aan zon veroorzaakt UVA straling vroegtijdige huidveroudering. Bovendien speelt UVA een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker en heeft het schadelijke gevolgen voor de weerstand van ons lichaam.

Zonnebrandmiddelen beschermen de huid tegen de zon, ofwel tegen UV-straling afkomstig van de zon. Ze bevatten bestanddelen die UV-stralen absorberen en/of reflecteren, waardoor minder UV-straling de huid bereikt.

Bescherming tegen straling
Op zonnebrandmiddelen wordt een beschermingsfactor of SPF (sun protection factor) vermeld, die een maatstaf is voor de beschermende werking van het product. De beschermingsfactor (SPF) heeft alleen betrekking op UVB-straling en niet op UVA-straling. De meeste zonnebrandmiddelen bieden ook bescherming tegen UVA-straling. Dit staat dan op het etiket vermeld.

Testmethode
Het normontwerp beschrijft de manier waarop de bescherming van zonnebrandmiddelen tegen UVA straling kan worden bepaald. Met deze in-vitro testmethode wordt op een reproduceerbare manier gekeken hoe goed of hoe slecht het product in kwestie beschermt tegen UVA-stralen.

In-vitro (Latijn, letterlijk in glas) is een term die wordt gebruikt voor technieken die buiten het lichaam plaatsvinden. Dit in tegenstelling tot in-vivo, waarbij het zonnebrandmiddel direct op de huid wordt getest. De resultaten van de in-vitro meting kunnen worden gebruikt om berekeningen uit te voeren, zodat de in-vitro resultaten kunnen worden vergeleken met in-vivo resultaten.

Commentaar?
Op het normontwerp NEN-EN-ISO 24443:2010 kan tot 22 november 2010 commentaar worden ingediend. Het ingebrachte commentaar wordt aan de Normcommissie 370217 ‘Cosmetica’ voorgelegd. Zij houdt hier rekening mee bij de bepaling van de Nederlandse stem. Indien er geen bezwaar bij NEN wordt gebracht, kan dat leiden tot ongewijzigde definitieve vaststelling van het ontwerp als norm.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over dit normontwerp, over het normalisatieproces of het leveren van commentaar: Yvonne van ’t Westende, afdeling Landbouw en levensmiddelen, e-mail yvonne.vantwestende@nen.nl.

Plaats een reactie