Beschermde vogels weggehaald bij particulier

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een particulier in de gemeente Hilvarenbeek 11 beschermde inheemse vogels meegenomen uit een volière. De 10 vinken en 1 zwartkop waren niet goed geringd, wat erop wijst dat ze in het wild zijn gevangen. De NVWA kwam de vogels tegen bij een reguliere controle op het adres.

Alle vogels die in het wild voorkomen in de Europese Unie zijn beschermd. Alleen als beschermde vogelsoorten een passende gesloten pootring hebben, kan een eigenaar aantonen dat de dieren legaal zijn gekweekt en niet zijn gevangen. Zowel het vangen als het in bezit hebben van beschermde soorten is verboden volgens de Flora- en faunawet. De man is niet alleen de vogels kwijt, maar krijgt ook een boete opgelegd voor het houden van de dieren.

De 11 vogels zijn op last van Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie naar een tijdelijk opvangadres gebracht. De vogels maken het goed en worden als de situatie het toelaat, weer in de natuur vrijgelaten.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA (0800) 04 88.

Plaats een reactie