Bescherm Je Huid Dag – huidkanker groeiend probleem in Nederland

0
677

Op zaterdag 21 mei 2011 organiseren de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV), het Huidfonds, De Nederlandse Vereniging Huidtherapie (NVH), De Stichting Melanoom, Galderma en La Roche-Posay samen de Bescherm Je Huid Dag.

Het doel van deze dag is tweeledig:
1. Het creëren van een grotere bewustwording van de gevaren van de zon en,
2. Mensen bewust maken van het belang van huidcontrole (= zelfcontrole), om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen.

Onze missie is om er voor te zorgen dat huidkanker eerder wordt herkend en minder vaak voorkomt door verstandig zongedrag.

Jaarlijks worden meer dan 2 miljoen gevallen van huidkanker gediagnosticeerd. Volgens cijfers is 1 van de 3 gediagnosticeerde kankers een vorm van huidkanker. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in 2000 tot naar schatting 36.800 in 2015, een stijging van zo’n 75%.

Er zijn hiervoor verschillende oorzaken aan te wijzen. Niet alleen hebben veel mensen huidtype I of II, maar zijn wij ook een zeer welvarende natie, die veel en ver op vakantie gaat.

Wij smeren ons in met betrekkelijk lage factoren en liggen graag de hele dag in de zon. Verder zijn wij niet gewend om onze huid zelf, of bij een dermatoloog te laten controleren.

Op 21 mei 2011 neemt een overgroot gedeelte van de Nederlandse ziekenhuizen verdeeld over het hele land deel aan de Bescherm je Huid Dag. Dermatologen zullen deze zaterdag een open dag houden tussen 11.00 – 14.00 uur. Zij geven informatie over hoe je jouw huid het beste kunt beschermen én controleren.

Hoe kan ik mezelf opgeven voor de Bescherm Je Huid Dag?
Om je op te geven voor deze open dag in een ziekenhuis bij jou in de buurt ga je naar: www.beschermjehuid.com

Wil je meer informatie over de Bescherm Je Huid Dag?
Voor meer informatie kun je ook www.myskincheck.nl raadplegen. Het doel van myskincheck.nl is om je te informeren wat je kunt doen om huidkanker te voorkomen, je te helpen verdachte moedervlekken te herkennen en aan te geven wanneer je het beste een huisarts of dermatoloog kunt raadplegen. Alleen een huisarts of dermatoloog kan een definitieve diagnose stellen. De website is ontwikkeld door dermatologen in samenwerking met La Roche-Posay.