Bereid je voor op de liefde!

Valentijnsdag, de dag van de ‘geheime’ liefde. Dé dag om die leuke jongen of meisje te laten merken wat je voelt. Als de verliefdheid wederzijds is, gaat de verliefdheid vaak over in liefde. Daarbij komt ook wel eens seks kijken.

RoseFotocredits: Tiegeltuf (cc)

Seks is iets om van te genieten. Dat lukt beter als er veilig wordt gevreeën en als jongeren het doen wanneer ze er zelf aan toe zijn. In de weken rondom Valentijnsdag delen de GGD’en in Oost-Nederland rozen uit aan jongeren om hier aandacht voor te vragen. Ook kunnen jongeren meedoen aan een prijsvraag.

Liefde en seks moeten mooi zijn
De GGD’en in Overijssel en Gelderland bezoeken in en rondom de Week van de Liefde, de week rond Valentijnsdag, diverse plekken waar jongeren zijn. Het doel is om jongeren in deze liefdesweek ervan bewust te maken dat liefde en seks mooi zijn. Iets is waarop je je goed kan voorbereiden. De leerlingen krijgen rozen die ze zelf kunnen houden of aan een ander kunnen geven.

Ook wordt er informatie gegeven over de landelijke website www.sense.info. Op deze website staat informatie over liefde, relaties en seksualiteit. Jongeren die behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek, vinden op de website informatie over het seksualiteitsspreekuur bij de GGD bij hen in de buurt. Hier kunnen jongeren tot en met 24 jaar met al hun vragen over liefde, relaties en seksualiteit terecht.

Sneller en makkelijker voorbereiden
Sinds kort is de website ook op de smartphone te bekijken. Hierdoor kunnen jongeren nog makkelijker en sneller aan informatie komen. Om deze website meer bekend te maken onder jongeren is er een prijsvraag gelanceerd. Door een aantal vragen op deze website goed te beantwoorden, maken jongeren kans op het winnen van een iPad.

Goede voorbereiding is nodig
Uit het grootschalige onderzoek van Soa Aids Nederland en Rutgers WPF, Seks onder je 25e, blijkt dat de kennis over seks onder jongeren nog flink te wensen over laat. Zo weet 40% van de jongeren bijvoorbeeld niet dat een meisje ook zwanger kan worden als een jongen bij geslachtsgemeenschap niet klaarkomt. 37% van de jongens en 29% van de meisjes denken dat ze minder snel hiv en soa oplopen als ze zich goed wassen. En 32% van de jongens en 24% van de meisjes weten niet dat er soa zijn waar ze onvruchtbaar van kunnen worden.

Welke GGD’en doen mee aan deze actie?
Alle zes GGD’en in Oost Nederland doen mee aan deze actie. Dit zijn GGD Rivierenland, GGD Regio Nijmegen, GGD Gelderland Midden, GGD Gelre-IJssel, GGD IJsselland en GGD Twente.

Plaats een reactie