De Europese Unie is de geneesmiddelenleverancier van de wereld. De voornaamste afzetgebieden, buiten de EU, zijn de Verenigde Staten, Zwitserland, Japan, Rusland en Canada. Meer dan 15 % van de Europese geneesmiddelenuitvoer bestemd voor niet EU-landen, is afkomstig uit België. Daarmee levert België de op een na grootste bijdrage tot de EU-uitvoer van farmaceutische specialiteiten. Enkel Duitsland doet beter.
Tussen 2000 en 2009 is het Belgische aandeel jaarlijks toegenomen met een gemiddelde van bijna 19 %. In volle economische crisis is België zijn positie blijven versterken. Dat meldt Eurostat, de statistische dienst van de Europese Commissie.
Ook de Belgische import van geneesmiddelen uit niet-EU landen is in tien jaar fors toegenomen. Met een gemiddelde stijging van 13,6 % per jaar, heeft België nu een aandeel van 12,4 %. De handelsbalans blijft evenwel positief en is geëvolueerd van 947 miljoen euro in 2000 tot bijna 7 miljard in 2009. Op Duitsland na behaalt geen enkele EU-lidstaat een beter resultaat. De Verenigde Staten zijn de voornaamste niet-EU handelspartner van België inzake de in- en uitvoer van farmaceutische specialiteiten.
Wanneer alle handelspartners in acht worden genomen, binnen en buiten de Europese Unie, zijn de buurlanden van België de belangrijkste handelspartners. Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn goed voor bijna de helft van de Belgische geneesmiddelenuitvoer. Noord-Amerika volgt met bijna twintig procent.
De geneesmiddelensector levert voor België een positieve bijdrage van 6,1 miljard euro tot de totale handelsbalans. In november 2010 werd de Belgische handelsbalans evenwel afgesloten met een negatief saldo van 0,3 miljard euro. Sinds 1995 is het aandeel van de geneesmiddelen in de Belgische export vervijfvoudigd, terwijl de totale export is gegroeid met 5,3 %.