Het beschermende omhulsel van een virus wordt opgebouwd uit groepjes eiwitten met de vorm van een gekromd vlak. Dit blijkt uit onderzoek van scheikundigen van de Universiteit Utrecht. Dit fundamentele onderzoek biedt aanknopingspunten om de vorming van virussen te blokkeren of de virussen in te zetten om geneesmiddelen te vervoeren. De resultaten van het onderzoek verschenen op 19 december in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Chemistry.
Het erfelijk materiaal van een virus wordt omringd door een bol van eiwitten die het virus beschermen. Hierdoor is deze ziekteverwekker het best te bestrijden voordat dit omhulsel volgroeid is. Tot nu toe was echter onduidelijk hoe de eiwitten dit beschermende omhulsel vormen.
Luchtweerstand
Charlotte Uetrecht en haar collega’s van de Universiteit Utrecht onderzochten de massa en luchtweerstand van het beschermende omhulsel terwijl ze gevormd werden. Hierdoor kon ze voor elke stap van de groei de luchtweerstand terugrekenen naar de vorm van deze mantel. Het omhulsel van het buikgriep- en Hepatitus B-virus bleken hierbij stuksgewijs te worden opgebouwd met de vorm van een gekromd vlak. Deze groepjes van eiwitten grijpen tijdens de groei direct op elkaar aan totdat de bol compleet is.
Virus vervoert medicijn
Het onderzoek is een fundamentele stap voor het beter bestrijden van de virussen maar ook voor het transporteren van medicijnen in het lichaam. Uetrecht: “Virussen zijn gespecialiseerd in het binnendringen van lichaamscellen. Als het schadelijke DNA in het virus kan worden vervangen door een geneesmiddel, komen de medicijnen ook veel gerichter in het lichaam terecht.”
Promotie
Charlotte Uetrecht promoveerde op woensdag 24 november cum laude aan de Universiteit Utrecht. Het promotieonderzoek was een project van de Biomoleculaire Massaspectrometrie en Proteomics Groep van de Universiteit Utrecht, onder leiding van prof. dr. Albert Heck.
Publicatie
Uetrecht, C., Barbu, I. M., Shoemaker, G. K., van Duijn, E. & Heck, A. J. (2011). Interrogating viral capsid assembly with ion mobility mass spectrometry. Nature Chemistry.