Belangrijk gen ontdekt voor diabetes type 2

Internationale wetenschappers vonden een nieuw gen dat een belangrijke rol speelt bij diabetes type 2. Het beïnvloedt de manier waarop het lichaam reageert op insuline, een probleem bij diabetes type 2. De ontdekking geeft hoop voor nieuwe behandelingen voor diabetes type 2. De onderzoekers uit Canada, Frankrijk, Engeland en Denemarken onderzochten DNA van duizenden proefpersonen. Zij ontdekten een gen dat ervoor zorgt dat een cel het hormoon insuline herkent, waarna de cel bloedsuiker kan opnemen. Daarom noemen ze het nieuwe gen Insulin Receptor Substrate 1 (IRS1).

Er waren al meer genen bekend die een rol spelen bij diabetes type 2, maar die hebben allemaal te maken met hoe de alvleesklier insuline maakt. Dit is het eerste gen dat als het verkeerd werkt, invloed heeft op de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Een belangrijk probleem bij diabetes type 2 is ongevoeligheid voor insuline. Daardoor kan het lichaam moeilijker bloedsuiker verwerken.

De onderzoekers hopen dat deze ontdekking nieuwe aanknopingspunten geeft voor de behandeling van diabetes type 2. Mogelijk kunnen er medicijnen worden bedacht die het gen IRS1 kunnen bijsturen als het zijn werk niet goed doet.

Bron: Diabetes Fonds

Plaats een reactie