Het Verlies van Viviane oftewel: plasklachten bespreekbaar maken in het theater. Bekkenbodemcentrum Isabella van het UMC St Radboud denkt een taboe te kunnen doorbreken met deze baanbrekende eenakter over een probleem waar ruim een miljoen Nederlanders mee kampt, maar niet over praat. Op woensdag 3 maart gebeurt het in theater LUX in Nijmegen.
Lastig
Praten over plasklachten is nog steeds een taboe. Van de Nederlandse vrouwen met een overactieve blaas wordt slechts een heel klein gedeelte behandeld. En dat terwijl er inmiddels goede behandelingen en medicijnen zijn om het leven draaglijker te maken. ‘Plasklachten zijn erg vervelend en we weten dat erover praten lastig is. Daardoor gaan vrouwen vaak pas heel laat naar een arts. Wij willen met deze theatervoorstelling plasklachten graag bespreekbaar maken en nodigen bezoekers van harte uit om na de voorstelling nog even te blijven. Urologen en gynaecologen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden’, aldus gynaecoloog prof. dr. Mark Vierhout van Isabella.
Speciale polikliniek
Het bekkenbodemcentrum Isabella is een kennis- en behandelcentrum voor bekkenbodemklachten. Prof.dr. Mark Vierhout is de enige hoogleraar bekkenbodemproblematiek in Nederland en voor gecompliceerde aandoeningen komen vrouwen uit het hele land naar Nijmegen.
‘Nu zien we veel patiënten met complexe problemen, maar ook patiënten met milde plasklachten zijn erbij gebaat om zo snel mogelijk een behandeling in te zetten om erger te voorkomen. Volgens onze verwijzers is in onze regio de behoefte aan deskundige zorg voor deze categorie vrouwen groot. Daar willen we de helpende hand bieden,’ aldus Vierhouten.
In het bekkenbodemcentrum Isabella kunnen vanaf maart alle vrouwen met bekkenbodemklachten terecht op een speciale polikliniek. De patiënt wordt op één dag gezien door een gynaecoloog en een uroloog en indien nodig ook door een incontinentieverpleegkundige of fysiotherapeut. De betrokken artsen en zorgverleners overleggen met elkaar wat de beste behandeling is voor de patiënt.