Behandeling kanker nog meer op maat

De behandeling van kanker is maatwerk. Om deze reden maakt de afdeling pathologie gebruik van de allernieuwste technologie, die tot nu toe alleen in academische ziekenhuizen beschikbaar was. Het blijkt dat bepaalde genetische afwijkingen in afwijkende cellen een behandelingseffect kunnen voorspellen. ‘Deze genetische veranderingen kunnen nu worden geanalyseerd. Dit heeft grote betekenis voor de dagelijkse praktijk,’ aldus patholoog Emiel Ruijter van het Edese ziekenhuis.

Ziekenhuis Ede beschikt over nieuwe techniek in strijd tegen kanker

Meer zekerheid
Door de nieuwe diagnostische mogelijkheden die de patholoog tot zijn beschikking heeft kan met meer zekerheid vastgesteld worden aan welke ziekte een patiënt lijdt, waarna de behandelend arts de juiste therapie kan instellen. Tot enkele jaren geleden werden groepen kankerpatiënten met dezelfde microscopische afwijking vaak nog op vrijwel dezelfde manier behandeld. Ondanks de gelijkenis in het microscopische beeld reageerden de individuele patiënten in deze groep soms verschillend. Er was dus noodzaak om voor een meer geïndividualiseerde therapie te kiezen waarvan voorspeld kan worden of deze bij een bepaalde patiënt zal aanslaan.

Maatwerk en precisie
Emiel Ruijter:‘ Deze recente technische ontwikkeling betekent voor de patiënt: maatwerk en precisie. Met de uitslag van de test in de hand kun je bij bepaalde tumortypes bepalen wie op de behandeling zal reageren. Nu wij de techniek in eigen huis hebben en niet meer afhankelijk zijn van de academische ziekenhuizen passen wij het toe op elke patiënt met deze soorten kwaadaardige kankergezwellen. De afdeling pathologie maakt hiermee een grote sprong voorwaarts.

Ontwikkeling
Pathologie is de medische wetenschap die zich bezighoudt met de oorzaak en het ontstaan van ziekten en met de diagnostiek daarvan. Pathologie betekent letterlijk ziektekunde. Pathologen zijn artsen die zich hebben gespecialiseerd in weefsel- en celonderzoek. Pathologisch onderzoek van cellen- en weefsels uit het ziekenhuis Gelderse Vallei wordt verricht in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.

Plaats een reactie