Hartziekte valt te voorkomen door ontstekingsremmende medicijnen. Dat blijkt uit grootschalig internationaal genetisch onderzoek waar het UMC Utrecht aan meewerkte. De resultaten verschijnen woensdag 14 maart 2012 in The Lancet.
De signaalstof ‘interleukine-6’ is betrokken bij ontstekingsreacties en speelt een rol bij het ontstaan van kransslagaderziekte. Medicijnen die de werking van interleukine-6 blokkeren zouden hartziekte kunnen voorkomen. Dat concludeert een internationaal team van wetenschappers in twee artikelen in het tijdschrift The Lancet. Het medicijn Tocilizumab heeft deze werking en wordt gebruikt om ontsteking bij reuma te remmen.
Het UMC Utrecht werkte mee aan het onderzoek. Cardioloog dr. Folkert Asselbergs: “De resultaten ondersteunen het idee dat ontsteking een oorzaak is van hartziekte en dat ontstekingsremming het risico op hartziekten kan verminderen. Het betekent niet dat we morgen hartpatiënten gaan behandelen met het reumamedicijn. Wel dat we een klinisch onderzoek moeten opzetten om te kijken of Tocilizumab inderdaad hartziekte kan verminderen.”
133.000 mensen
De onderzoekers komen tot hun conclusie door gegevens te combineren van 40 studies met het genetische materiaal van ruim 133.000 mensen. Sommige mensen hebben varianten in het gen voor de bindingsplaats van interleukine-6 waardoor ze een verminderde ontstekingsactiviteit in het bloed hebben. Deze mensen blijken ook minder kans te hebben op het krijgen van een hartziekte. Het effect van het gen op ontstekingsactiviteit in het bloed is ook zichtbaar bij reumapatiënten die behandeld worden met Tocilizumab, dat de bindingsplaats van interleukine-6 blokkeert. Dit suggereert dat het blokkeren van de bindingsplaats mogelijk hartziekten kan voorkomen. Om dat definitief te concluderen moet het medicijn onderzocht worden bij patiënten met een grote kans op het ontwikkelen van hartziekten.
Aderverkalking
Hartaanvallen en kransslagaderziekte ontstaan niet alleen door aderverkalking, maar ook door ontstekingen. Tot nu toe was het echter niet duidelijk hoe ontstekingen precies bijdragen aan hartziekte. In Nederland lijden ruim 700.000 mensen aan coronaire hartzieken (in 2007).
Het UMC Utrecht leverde genetische gegevens van hartpatiënten en gezonde personen. De gegevens zijn afkomstig van twee langlopende patiëntonderzoeken (EPIC-NL en SMART). Naast Dr. Asselbergs werkten zes andere onderzoekers van het UMC Utrecht aan de Lancet-publicatie mee.