Begeleiding bij draagmoederschap van belang voor alle partijen

“Goede begeleiding tijdens het proces van het krijgen van een kind via een draagmoeder; van de voorlichting tot het besluit een draagmoeder in te schakelen en je uiteindelijk ouder te mogen noemen van het kind is essentieel. Het nemen van zorgvuldig overwogen besluiten is belangrijk om eventuele latere (verwerkings)problemen te voorkomen”, zegt algemeen directeur van de Fiom Rineke van Kessel. Donderdag 3 mei 2012 zendt de KRO de eerste uitzending van ‘Draagmoeder gezocht’ uit. Anita Witzier volgt een jaar lang vier stellen die met hulp van een draagmoeder een kind hopen te krijgen.

TV programma ‘Draagmoeder gezocht‘: Donderdag 3 mei 2012, Nederland 1, 21.30 uur

Wanneer zwanger worden op een natuurlijke wijze niet mogelijk is, komen er steeds meer mogelijkheden om toch een kind te krijgen. IVF/ICSI, eicel- of zaaddonatie, embryodonatie, draagmoederschap, adoptie. De (medisch-technische) ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. “Wanneer hier niet in alle zorgvuldigheid en openheid wordt gehandeld, wordt het welzijn van alle betrokkenen: de wensouders, draagmoeders, kinderen en donoren bedreigd”, legt Van Kessel uit. “Met name het beschikbaar zijn van informatie en openheid over de ontstaansgegevens van het kind is noodzakelijk en moet worden gewaarborgd. Niet weten van wie je afstamt, kan behoorlijk ingrijpend zijn en mogelijk leiden tot allerlei psychosociale problemen op latere leeftijd van het kind”.

Zoektocht
Bij de Fiom komen dagelijks (echt)paren in de spreekkamer voor wie het vervullen van hun kinderwens niet vanzelfsprekend is. Dit kan gaan om mensen met vruchtbaarheidsproblemen, alleenstaanden of om stellen van hetzelfde geslacht. Rineke van Kessel: ‘Als een zwangerschap niet vanzelfsprekend is en je hebt een kinderwens dan komen er veel vragen op je af. Wat zijn je mogelijkheden? Waar liggen je grenzen? Wat vertel je je omgeving? De Fiom helpt deze mensen in hun zoektocht. Niet alleen naar wat er praktisch haalbaar is, maar vooral ook naar wat het met je doet, wat de kinderwens voor je betekent en hoe ver jij daarin wilt en kunt gaan. Draagmoederschap is een onderwerp waarmee de Fiom steeds vaker in haar spreekkamers te maken krijgt.’

Plaats een reactie