Vernauwde beenslagader net zo gevaarlijk als hartinfarct

Mensen met ernstige slagaderverkalking in hun benen lopen net zo veel risico om binnen 5 jaar te overlijden als patiënten die een beroerte of hartinfarct hebben doorgemaakt. Dit concludeert Ilonca Vaartjes, na onderzoek met financiële steun van de Nederlandse Hartstichting.

Artsen en patiënten onderschatten de gevaren van vernauwde beenvaten, blijkt uit haar proefschrift. Morgen promoveert Vaartjes aan de Universiteit Utrecht.

Slagaderverkalking in de benen gaat vaak samen met vernauwing van bloedvaten in het hart en de hersenen.
Mensen met ernstige verkalking (atherosclerose) in hun beenslagaders lopen daardoor een verhoogde kans op een hartinfarct of beroerte.

Onnodig risico
Als mensen de juiste medicijnen slikken en hulp krijgen bij het aanpassen van hun leefstijl, blijft de kans op een fatale hart- of vaatziekte zo klein mogelijk.

Toch krijgen mensen met beenslagaderverkalking vaak onvoldoende medische begeleiding, stelt Vaartjes. Zo laat een grote internationale studie zien dat stoppen met roken en het verlagen van de bloeddruk weinig aandacht krijgen in de behandeling. Ook uit een eerdere studie van de Hartstichting blijkt dat artsen in ons land onvoldoende bloeddrukverlagers voorschrijven bij ernstige beenslagaderverkalking. Patiënten lopen dus onnodig risico.

Vaartjes onderzocht gegevens van ruim 4000 mensen die voor de eerste keer in het ziekenhuis belandden vanwege een ernstig vernauwde beenslagader. Op korte termijn (na 1 maand en 1 jaar) waren er niet opvallend veel sterfgevallen in deze groep. Maar na 5 jaar waren veel van deze patiënten overleden, vaak aan de gevolgen van slagaderverkalking. De kans om te overlijden was net zo groot als bij patiënten die een beroerte of hartinfarct hebben doorgemaakt.

Sluipend gevaar
Slagaderverkalking, de ophoping van vet en lichaamscellen in de vaatwand van slagaders, is een sluipend en levenslang proces. Naar schatting hebben meer dan een half miljoen Nederlanders in meer of mindere mate last van verkalking van beenslagaders. Door de vergrijzing zal dit aantal sterk toenemen.

Verkalking van beenslagaders leidt tot allerlei klachten, variërend van licht tot zeer ernstig. Een voorbeeld zijn de zogenoemde ‘etalagebenen’: tijdens het lopen stroomt er onvoldoende zuurstof naar de beenspieren, waardoor krampachtige pijn ontstaat, vaak in de kuiten. Na een korte pauze (‘even kijken in de etalage’) verdwijnt de pijn.

Plaats een reactie