Bedrijven ontwikkelen nieuwe techniek voor bewaren van fruit

Zeven samenwerkende bedrijven gaan een koelcel ontwikkelen die het zuurstofgehalte optimaal houdt voor het bewaren van fruit. De markt heeft steeds meer behoefte aan een dergelijke techniek, ook omdat er steeds minder chemicaliën zijn toegestaan waarmee het bederf tijdens het bewaren kan worden tegengegaan.

De samenwerkende bedrijven ontvangen voor de ontwikkeling en het testen van een betrouwbare methodiek 338.000 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en ruim 313.000 euro van de provincie Gelderland.

Dynamisch bewaarsysteem
De methodiek die de samenwerkende bedrijven voor ogen hebben heet Dynamic Control of Respiration (DCR). Om fruit langer te kunnen bewaren, is een laag zuurstofgehalte in de koelcel nodig, maar als de zuurstofwaarde te laag wordt, kan het fruit gaan gisten.

DCR is een dynamisch bewaarsysteem dat ‘reageert’ op het fruit en vervolgens de zuurstofwaarde automatisch op het optimale niveau brengt. Hiervoor wordt een zeer gasdichte koelcel ontwikkeld, inclusief een intelligent controlesysteem dat reageert op alle veranderingen. Het regelt onder andere de koeling, de ventilatie, de beluchting en het CO2-gehalte.

Plaats een reactie