Bedrijven helpen om kinderrechten te respecteren

Dat bedrijven kinderarbeid actief uit hun productieketen moeten weren is in Nederland tegenwoordig een vanzelfsprekendheid. Maar er zijn vele andere manieren waarop bedrijven een positieve bijdrage kunnen leveren aan de situatie van kinderen.

Kinderarbeid Bangladesh

Om bedrijven hierbij te helpen en om kinderrechten onderdeel te maken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), presenteren UNICEF , Save the Children en het VN Global Compact Netwerk op maandag 10 december 2012 de Children’s Rights & Business Principles in Nederland.

In maart 2012 zijn de Principles internationaal gelanceerd in Londen. Leiders uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheden én kinderen hebben wereldwijd actief bijgedragen aan de totstandkoming van de Children’s Rights & Business Principles. De Principles bestaan uit tien richtlijnen die bevorderen dat een bedrijf verantwoord omgaat met de Rechten van Kinderen.

Onderzoek toont voordelen
Het is voor het eerst dat er richtlijnen zijn opgesteld die bedrijven helpen om kinderrechten te respecteren en te waarborgen. De afgelopen jaren heeft het bedrijfsleven vooruitgang geboekt op het gebied van mensenrechten. De rechten van kinderen bleven echter onderbelicht. Toch zijn ook de voordelen voor bedrijven van een meer kindgericht beleid overtuigend. Recent onderzoek toont aan dat bedrijven die zich bewust bezig houden met kinderen en hun rechten -op de werkvloer, in hun marketing en in de samenleving-, daar baat bij hebben. Niet alleen weten zij hun personeel beter aan zich te binden (het verloop is lager), werknemers zijn ook gemotiveerder en meer betrokken. Het afbreukrisico van deze bedrijven is kleiner en zij kunnen rekenen op meer vertrouwen bij klanten, werknemers en aandeelhouders.

Voorbeelden
Wat kunnen bedrijven doen om kinderen en hun rechten te respecteren? Bijvoorbeeld geen reclame maken met ongezond magere (rol)modellen. Werknemers ‘familievriendelijke’ werkuren bieden. Hotelketens kunnen hun werknemers trainen in herkennen van en actief optreden bij kindersekstoerisme. De telecommunicatie-industrie kan de gezondheid van kinderen verbeteren door te helpen gezondheidsinformatie te verspreiden via SMS. De financiële sector kan kinderen vanaf jonge leeftijd beter leren omgaan met geld.

De presentatie
De Nederlandse afdelingen van de drie organisaties lanceren de Principles in Nederland in een bijeenkomst voor het Nederlandse bedrijfsleven in Amsterdam, waarbij ING gastheer is. Spreker is onder anderen namens de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Koen Davidse, Directeur Multilateral Organizations & Human Rights. ING, IKEA en PGGM zullen in een paneldiscussie toelichten hoe zij de richtlijnen verwerken in hun bedrijfsvoering.

Plaats een reactie