Bedrijfsleven en natuurorganisaties grijpen kansen voor biodiversiteit

0
546

Het Nederlandse bedrijfsleven en ruim 30 natuurorganisaties gaan samen op zoek naar mogelijkheden om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan.

Dinsdag tekenen VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes en voorzitter Roger van Boxtel van IUCN NL hiertoe een intentieverklaring voor de oprichting van het Platform Biodiversiteit en Bedrijfsleven. Dit gebeurt op het congres ‘Biodiversiteit: Kansen voor een nieuwe economie’ in Natura Artis Magistra te Amsterdam. MKB-Nederland en LTO- Nederland en ruim 30 natuurorganisaties van Natuurmonumenten tot Wetlands International sluiten zich hierbij aan.

Zij willen samen afspraken maken over beleidsvoorstellen, innovaties, activiteiten en projecten die de ecologische voetafdruk verminderen of compenseren. Economie en natuur moeten wereldwijd beter in harmonie blijven. Tijdens het congres ‘Biodiversiteit: Kansen voor een nieuwe economie’ komen voorbeelden aanbod waaruit blijkt dat dit voor bedrijven ook profijt op kan leveren.

Ook de Nederlandse ecosystemen en Natura 2000 zijn hierbij van groot belang. De ecologische hoofdstructuur in Nederland kan alleen tot stand komen als bedrijven en groene organisaties samenwerken en de overheid daarbij actief betrekken.

Biodiversiteit, waar ook ter wereld, is voor Nederland met zijn open economie van groot belang, willen we kunnen blijven rekenen op de beschikbaarheid van voldoende natuurlijke grondstoffen en de diensten die ecosystemen ons bieden, zoals schoon water en een vruchtbare bodem. Het verlies aan biodiversiteit vertegenwoordigt nu al miljarden euro’s.

Vorig artikelKwart Nederlanders komt in financiële nood door stijging zorgpremie
Volgend artikelHoe ontstaat schaamlipkanker?
VNO-NCW is de grootste ondernemingsorganisatie van Nederland. De bij VNO-NCW aangesloten bedrijven en (branche)organisaties - tezamen zo'n 115.000 ondernemingen - vertegenwoordigen 90 procent van de werkgelegenheid in de Nederlandse marktsector. VNO-NCW werkt via een gemeenschappelijk beleidsbureau nauw samen met MKB-Nederland, de ondernemingsorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast zijn aan VNO-NCW vijf regionale werkgeversverenigingen verbonden. VNO-NCW behartigt de gemeenschappelijke belangen van het Nederlandse bedrijfsleven zowel op nationaal als op internationaal niveau. De belangenbehartiging is gericht op het in stand houden en verder verbeteren van het ondernemings- en vestigingsklimaat voor Nederlandse ondernemingen en voor buitenlandse ondernemingen die in of vanuit Nederland willen opereren.