BeautyPlusBus, mobiele beautysalon voor kwetsbare ouderen

Woensdag 17 augustus 2011 is het zover. Dan opent het Nationaal Ouderenfonds haar nieuwste initiatief: de BeautyPlusBus. In deze compleet ingerichte bus, die het komende jaar langs verzorgingshuizen in Nederland gaat rijden, worden ouderen volledig in de watten gelegd met gratis beautybehandelingen. De BeautyPlusBus is mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Het Nationaal Ouderenfonds vindt het van groot belang dat er in deze tijd van forse bezuinigingen in de zorg weer eens positieve aandacht komt voor de bewoners van woonzorgcomplexen. Het Ouderenfonds wil daarom breed uitdragen dat ouderen ertoe doen en dat welzijnsactiviteiten van groot belang zijn. “Gelukkig kunnen wij dankzij de financiële steun van de VriendenLoterij dit soort mooie initiatieven blijven ondernemen”, aldus Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

In de BeautyPlusBus krijgen de ouderen een heerlijk verwenmoment. Zo is onder andere een gezichtsbehandeling, manicure of voetverzorging mogelijk. In de bus kunnen vier ouderen tegelijk worden behandeld. Dit gebeurt door verschillende schoonheidsspecialistes en ROC-stagiaires, die door de specialistes begeleid worden. Juist de aanwezigheid van de stagiaires is belangrijk om het contact tussen jong en oud te bevorderen.

Eigenwaarde
Een goed verzorgd uiterlijk is van groot belang voor het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wie er goed verzorgd uitziet, krijgt positievere reacties van de buitenwereld. Ouderen die in de BeautyPlusBus komen, krijgen niet alleen een behandeling, maar onder andere ook Nivea-producten en tips mee voor een goede uiterlijke verzorging en gezondheid.

Marieke van Schaik, Managing Director VriendenLoterij: “Wij constateren dat er steeds minder tijd en aandacht is voor de welzijnskant van de zorg. De BeautyPlusBus van het Ouderenfonds biedt ouderen een moment van bijzondere aandacht door een schoonheidsbehandeling en persoonlijke verzorgingstips. We willen graag dat met dit project ook het eenzaamheidsprobleem bij ouderen en het belang van contact onder de aandacht gebracht wordt. Wij hopen dat mensen aan het denken worden gezet en eigen initiatieven ondernemen. De BeautyPlusBus brengt ouderen op een leuke en nuttige manier in contact met jongeren. Een fantastisch initiatief dat wij graag ondersteunen.”

Weinig tijd en aandacht
Het gegeven dat er in de zorg vaak alleen nog maar tijd is voor de basiszorg en niet meer voor de welzijnskant vindt het Ouderenfonds zorgelijk. De primaire zorgtaken worden verricht maar tijd voor een gesprek of een andere vorm van aandacht is er vaak niet. De rapportage “Oudere tehuisbewoners” die het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) vorig jaar naar buiten bracht, bevestigt dit beeld. Zo gaf 40% van de bewoners van zorginstellingen hierin aan niet tevreden te zijn over de tijd en aandacht die het personeel voor hen heeft. Met de BeautyPlusBus zorgt het Ouderenfonds nu voor dit belangrijke moment van exclusieve aandacht.

Plaats een reactie