Batavus Venturo bekroond met GIO erkenning

De Batavus Venturo is bekroond met een Goed Industrieel Ontwerp erkenning. De Venturo is een opvallende verschijning in fietsland Nederland om zijn eigentijdse en unieke uiterlijk dat zeker ook het rijgedrag van de fiets alleen maar ten goede is gekomen. Dit alles maakt de Venturo bij uitstek een fiets van de 21e eeuw waarop zowel fietsers met oog voor design als fietsers die hoge eisen aan functionaliteit stellen, graag willen rijden en ook gezien willen worden.

De erkenning is Nederlands enige keurmerk dat wordt toegekend als waardering voor het vakmanschap van industrieel ontwerpers en hun opdrachtgever. De Erkenning Goed Industrieel Ontwerp, kortweg GIO, wordt 22 oktober uitgereikt in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

De Batavus Venturo verdient de GIO om zijn opvallende en vooral afwijkende vormgeving. Deze sportieve woon-werkfiets die ook zeer geschikt is voor een fietsvakantie met of zonder zware bepakking is in 2010 voor het eerst door Batavus op de markt gebracht. In 2011 brengt Batavus de Venturo in vier verschillende uitvoeringen op de markt.

De Venturo is met name geschikt voor de ‘heavy user’ oftewel de veelfietser die hoge eisen stelt aan materiaal en gebruiksgemak, maar die bovendien zowel comfortabel als sportief vooruit wil. Maar ook voor de fietser die wat minder onderweg is en vooral een bijzondere en opvallend vormgegeven fiets zoekt, heeft de Venturo veel te bieden. Batavus-ontwerpers Onno Kramer en Jorit Schoonhoven hadden beide doelgroepen voor ogen met de Venturo. Zij wilden een opvallende en unieke vormgeving die functioneel en passend, maar beslist ook vernieuwend is.

Neem de balhoofdconstructie, waarmee de Venturo zich onderscheidt van elke andere fiets. Batavus gebruikt als enige deze ‘bocht’ in het frame. Bij de Venturo is deze constructie doorontwikkeld naar een opvallende vorm die het gebruiksgemak sterk verbetert. Onno Kramer: ,,De nieuwe balhoofdconstructie geeft de Venturo zijn karakter, maar die bijzondere vorm draagt ook bij aan een hogere torsiestijfheid. Bovendien biedt deze vormgeving de mogelijkheid voor geïntegreerde verlichting. Vormgeving was voor ons een speerpunt, waarbij we ons hebben laten inspireren door technieken uit de auto-industrie. Maar dan wel zonder uit het oog te verliezen dat we een fiets aan het maken waren, een vernieuwende fiets.”

De Erkenning Goed Industrieel Ontwerp wordt toegekend door een onafhankelijke vakjury. Deze jury houdt haar beoordelingsrapport over de Venturo nog even geheim, tot de uitreiking van de GIO op 22 oktober. Dan maakt zij ook bekend welke ontwerpen in aanmerking komen voor de zes Special Awards. De speciale onderscheidingen gaan naar zes vakterreinen waar ontwerpers dagelijks mee te maken hebben, te weten: respect, functionaliteit, ergonomie, originaliteit, materiaal en natuurlijk vormgeving.

Plaats een reactie