Sommige topsporters functioneren goed zonder voorste kruisband. Orthopedisch chirurg Duncan Meuffels van het Erasmus MC promoveert 26 oktober op zijn onderzoek naar voorste kruisbandletsel. Hij onderzocht de letsels bij topsporters en professionele balletdansers in Nederland.
Het aantal jaarlijks uitgevoerde voorste kruisband (VKB) letsel – reconstructies neemt toe, zowel in Nederland als mondiaal. Het letsel komt met name voor bij sporters en gaat vaak gepaard met instabiliteitsklachten. Het geeft een tien keer hogere kans op knieslijtage. Meuffels onderzocht een zeer actieve groep mensen: topsporters zoals professionele voetballers en volgde gedurende een periode van 10 jaar alle professionele balletdansers in Nederland.
Professionele balletdansers hadden het VKB letsel altijd aan de linkerknie. De oorzaak: terwijl zij een klassieke variatie aan het dansen waren landden zij na een sprong op hun linker been in de naar buiten gedraaide positie. Klassieke dansers hebben een hoger risico voor een VKB letsel dan de dansers uit twee moderne gezelschappen. Meuffels beveelt aan, meer aandacht te besteden aan preventie van het letsel.
Ook werd onderzoek verricht naar de uitkomst op lange termijn (10 jaar) van atleten op hoog niveau met een VKB ruptuur. Meuffels vond een groep atleten die zonder een operatie te hebben ondergaan vergelijkbaar functioneerden als de groep atleten met een VKB operatie. Ook was er geen statistisch verschil tussen deze patiënten die behandeld werden ten aanzien van het ontstaan van artrose van de knie of opgelopen meniscusletsels. De patiënten die operatief zijn behandeld hadden wel een belangrijk betere stabiliteit van de knie. Er is dus een selecte groep topsporters die zonder een voorste kruisband toch vergelijkbaar functioneert.
Daarnaast ontwikkelde Meuffels technieken die de VKB operatie verbeteren. Zo kan er tegenwoordig minder eigen donor kniepeesweefsel gebruikt worden, zonder dat dit ten koste gaat van de stevigheid van de nieuwe voorste kruisband. Tevens heeft Meuffels een nieuwe, virtual reality-, manier gevonden om een knie na een reconstructie goed in beeld te brengen. Hij maakt daarbij gebruik van 3D projectie, in de zogenaamde I-Space van de afdeling Bioinformatica van het Erasmus MC.