Balkenende ontvangt estafette voor Wereldmoeders in Den Haag

De estafette voor wereldmoeders door heel Nederland bereikt op 17 september 2010 haar eindpunt op het Plein in Den Haag. Het doel van de estafette voor wereldmoeders – een initiatief van gezondheidsorganisatie Simavi – is om zoveel mogelijk Nederlanders een petitie te laten ondertekenen die er bij de Nederlandse regering op aandringt het onderwerp moedersterfte hoog op de internationale politieke agenda te plaatsen én niet op dit thema te bezuinigen. Demissionair premier Balkenende zal om 12:30 uur de petitie in ontvangst nemen op Het Plein. Omringd door 4405 beschuiten met muisjes.

Van 20 t/m 22 september komen regeringsleiders bijeen in New York om de voortgang van de Millenniumdoelen, oftewel de ‘Millennium Development Goals’ (MDG’s) te bespreken. Millenniumdoel 5 (moedersterfte) loopt daarbij het verste achter. Balkenende zal namens Nederland bij de millenniumtop in New York aanwezig zijn.

De 4405 beschuiten met muisjes op het Plein staan symbool voor het aantal vrouwen dat tijdens die drie dagen millenniumtop wereldwijd overlijden bij zwangerschap en bevalling. Om 12:30 trapt televisiepresentatrice Sylvana Simons de laatste estafettebijeenkomst af in Den Haag door de premier een beschuitje aan te bieden. Simavi directeur Rolien Sasse zal vervolgens hem de petitie overhandigen, waarna de beschuiten met muisjes op het Plein worden uitgedeeld.

Meer dan een half miljoen vrouwen sterven onnodig in het kraambed
Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de wereldleiders hebben beloofd ziekte, honger en armoede voor 2015 ver terug te brengen. Met sommige van de Millenniumdoelen gaat het goed, andere blijven ver achter. Nog steeds sterven jaarlijks ruim 536.000 vrouwen onnodig tijdens zwangerschap of bevalling omdat zorg tekortschiet. Millenniumdoel 5 is daarmee de hekkensluiter van de Millenniumdoelen. Verandering is mogelijk door te investeren in seksuele voorlichting aan jongeren, voorbehoedmiddelen voor vrouwen die niet zwanger willen worden, scholing van (traditionele) vroedvrouwen, betere bereikbaarheid en betaalbaarheid van ziekenhuizen voor de armsten, medicatie om bijvoorbeeld bloedingen te stelpen en veilige zwangerschapsafbrekingen indien de zwangerschap ongewenst is.

Doe mee en onderteken de petitie
De estafette voor wereldmoeders toert sinds 4 september langs 14 Millennium Gemeenten. In al deze gemeenten hebben burgemeesters en wethouders samen met bekende Nederlanders op een ludieke manier aandacht gevraagd voor het probleem moedersterfte. Zo zijn tijdens de estafette een recordaantal zwangere buiken op de foto gegaan, is er een kraambeddenoptocht geweest en is in een zogenaamd geboortebos een speciale ‘wereldmoederboom’ geplant. De estafette kan worden gevolgd via Twitter, Youtube en Flickr.

De estafette voor wereldmoeders eindigt op 17 september in Den Haag en is eerder in Breda, Arnhem, Haarlem, Wassenaar, Meppel, Groningen, Tytsjerksteradiel, Wageningen, Zaanstad, Heerhugowaard, Nieuwegein, Zwolle en Oss geweest. De estafette is een initiatief van Simavi in samenwerking met esta, de Nationale Postcode Loterij, VNG International (Millenniumgemeenten), MYBODY, Belvilla vakantiehuizen en WellWater.

Lees meer over de estafette en haar ambassadeurs op: www.simavi.nl/wereldmoeders.

Plaats een reactie