Balans tussen werkzaamheid en risico’s van geneesmiddelen

Geneesmiddelenbewaking gaat over het ontdekken, begrijpen en voorkomen van bijwerkingen, waarbij het in kaart brengen van de omgeving waarin een middel gebruikt wordt steeds belangrijker wordt. Marjolein Willemen beschrijft in haar proefschrift drie factoren die van belang zijn bij de beoordeling van de balans tussen werkzaamheid en schadelijkheid van geneesmiddelen.

Ten eerste blijkt dat een goede kennis van eigenschappen van gebruikers van geneesmiddelen noodzakelijk is. De medische voorgeschiedenis kan patiënten kwetsbaarder maken voor de ontwikkeling van bijwerkingen.

Ten tweede blijkt dat de gebruiksduur van geneesmiddelen invloed heeft op de balans werkzaamheid-schadelijkheid. Dit is bijvoorbeeld het geval voor geneesmiddelen voor de behandeling van overgewicht. Als patiënten snel stoppen met een behandeling, ondervinden patiënten wel de bijwerkingen zonder dat de positieve effecten die zich op lange termijn openbaren hebben kunnen plaatsvinden.

Ten derde vond Willemen dat de beschikbaarheid van geneesmiddelen (alleen op recept of zonder recept via de apotheek en/of drogist) van invloed is op het type patiënten dat een geneesmiddel gebruikt. Dit kan wederom samenhangen met de kans op het ontwikkelen van bijwerkingen.

De promovendus concludeert dat deze drie factoren meegewogen moeten worden bij een goede beoordeling van de balans werkzaamheid-schadelijkheid van geneesmiddelen.

Promotiegegevens
Promovendus: Marjolein Willemen
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: The context of medicines’ use in benefit-risk evaluation
Promotor 1: Prof. dr. H.G.M. Leufkens
Promotor 2: Prof. dr. A.C.G. Egberts
Copromotor 1: Dr. A.K. Mantel-Teeuwisse
Copromotor 2: Dr. S.M.J.M. Straus
Datum en tijd: 20/4/2011, 10:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie