Balanceren op één been

Counselling begint meestal met de formulering van een hulpvraag. Wat wil je en waar heb je de hulp van een counsellor bij nodig? Nog helemaal niet makkelijk om dat in één vraag te formuleren. Voor iedereen is de vraag weer anders, maar één woord komt in bijna alle hulpvragen terug en dat is ‘balans’. Iedereen wil ‘lekker in balans’ zijn. En ik moet toegeven, dat klinkt goed.

Bij ‘lekker in balans’ zie ik die reclame voor me met een slanke vrouw balancerend op een paal terwijl ze met 1 vinger een pak suikervrije drinkyoghurt omhoog houdt. De zon schijnt, haar knappe man en schattige kinderen kijken bewonderend toe en de hond rent vrolijk rond.

Tja, zo willen we allemaal wel in balans zijn. “Wat bedoel je daar precies mee, balans?” vraag ik in mijn rol als counsellor. Waar het vaak op neer komt is dat we een heel volle agenda hebben en diverse rollen vervullen. We willen uitblinken in ons werk, de relatie goed houden, er zijn voor de kinderen en alles doen wat nodig is om gezond en fit en mooi te blijven, en vooral ook veel ontspannen en genieten. Dat is me nogal een wensenlijstje.

In eens zie ik die vrouw weer voor me balancerend op dat paaltje. Maar nu moet ze niet alleen dat pak yoghurt in de lucht houden, maar ook haar agenda, telefoon, een mand wasgoed, haar yogamatje en een boek dat ze nog wil lezen. De hond gaat op het gazon poepen, het kind jammert, haar man roept dat hij moet overwerken en tot overmaat van ramp begint het te regenen. De vrouw valt van het paaltje en de yoghurt spettert in het rond.

Balans vinden is niet zo simpel als het kiezen van de juiste drinkyoghurt, zoveel is duidelijk. Alles perfect willen doen leidt tot teleurstelling, stress en oververmoeidheid en vaak ook tot een gevoel van falen.

Maar hoe vind je balans dan wel? Op zich is de oefening van die vrouw in de reclame niet zo gek om te ervaren wat balans is. Balanceren op één been, en om het nog wat moeilijker te maken op een paaltje. Doe het eens en ervaar wat nodig is om in balans te blijven; rustig ademhalen, concentreren, focus, kracht en je niet laten afleiden door alle gedoe om je heen.

Heb je eenmaal je balans gevonden dan ben je er nog niet. Balanceren is een aktiviteit, geen passieve toestand. Ga zelf eens na waarop je je echt wilt focussen en concentreren. Hoe vaak laat je jezelf afleiden door gedoe en negatieve gedachten, of verleiden door reclames, mooie beloften en te hoge verwachtingen?

Balanceren in de regen lukt alleen als je de regen aanvaart en je er niet door af laat leiden om je doel te bereiken. Ga je je irriteren en krampachtig proberen droog te blijven, dan val je onherroepelijk van je paal.

Tineke Puyenbroek, counsellor en diëtist

Plaats een reactie